İthal Otoda Ek Koruma Kalkıyor

Bigpara Haber
Otomotiv, mobilya ve ayakkabı gibi sektörlerdeki ek koruma kalkıyor. Binek otoda gümrük vergisi oranı yüzde 10`a indiriliyor.


Türkiye, 2001 yılı başından itibaren artık sanayi ürünleri ithalatında, AB ile aynı gümrük vergisi oranlarını uygulayacak. Yılbaşından itibaren sanayi ürünleri açısından AB ile gümrük birliği tam olarak sağlanmış olacak. Devlet Planlama Müsteşarlığı, 2001 yılı ithalat rejimini hazırlayarak Bakanlar Kurulu`na gönderdi. 1 Ocak 2001`de yürürlüğe girecek şekilde Resmi Gazete`de yayımlanması beklenen yeni ithalat rejimi ile sanayi ürünlerinde AB`ye yönelik taahhütler tam olarak yerine getirilerek, hassas sektör olarak kabul edilen ürünlerdeki ek koruma kaldırılacak.


İTHALAT REJİMİ;

Gümrük Birliği aşamasında, Türkiye, otomotiv, çimento kağıdı, ayakkabı, mobilya, cam ve porselen eşya gibi sektörleri hassas sektör olarak nitelendirerek, bu sektörlerde, AB`nin uyguladığı Ortak Gümrük Tarifesi`nin (OGT) üzerinde koruma oranları uygulama kolaylığı elde etmişti. Hassas sektörlerin ürünlerinde ek korumadaki son yüzde 50`lik indirim, 2001 yılı ithalat rejimi ile yapılacak. Buna göre, binek otomobillerde yüzde 18.4-21.5 olan gümrük vergileri yüzde 10`a, minibüs ve midibüste yüzde 18.6-20`den yüzde 10-16`ya inecek. (SABAH)

Diğer Ekonomi Haberleri