İtalya yatırımcıların güvenini kaybetmek üzere

İtalya'da yeni seçimlerin bir euro referandumuna dönüşmesi kaygısıyla borsa hızla düşer ve tahvil faizleri yükselirken, Merkez Bankası Başkanı Ignazio Visco, devletin yatırımcıların güvenini kaybetmesine ramak kaldığını söyledi.

Bigpara Haber

Başbakan olarak görevlendirilen Carlo Cottarelli'nin bugün Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile görüştükten sonra kabinesini açıklaması bekleniyor. Matterella'nın hükümeti kurması beklenen iki siyasi partiyi dışlayarak Cottarelli'yi başbakan ataması siyasi gerilimi artırdı.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) eski bir yetkilisi olan Cottarelli, erken seçime kadar görev yapacak geçici hükümetin başkanı olacak.

Mart ayında yapılan seçimden sonra koalisyon kurmaya karar veren düzen karşıtı 5-Yıldız Hareketi ile aşırı sağcı Kuzey Birliği, Mattarella'nın ekonomi bakanı adaylarını, İtalya'nın eurodan çıkmasını desteklediği gerekçesiyle onaylamaması üzerine, ortak hükümet kurmaktan vazgeçtiler.

Haberin Devamı

Yatırımcılar, Cottarelli'nin parlamentoda bütçeyi onaylayacak bir çoğunluk sağlayamayacağını düşünüyorlar. Bu durumda sonbaharda erken seçime gidilirse, euro karşıtı olan iki parti daha da güçlenmiş olarak parlamentoya dönebilir.

Bu tür kaygılarla İtalyan hisseleri, 2017 Temmuz ayından bu yana en düşük düzeyi görürken banka hisselerinde de büyük satış yaşanıyor. Bankaların çoğu, şimdi değeri hızla düşmekte olan hükümet tahvillerine büyük yatırımlar yapmışlardı.

Merkez Bankası Başkanı Visco, kamu maliyesini zayıflatacak her adımın ülkede güveni ve yıllar almış olan değerli reformları heba edeceğini söyledi.

Visco bankanın yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, İtalya'nın yüksek düzeyde olan borçlarının GSYH'ya oranının ülkeyi ciddi güven bunalımlarına sürükleyebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Visco yaşanan satışların çok ciddi olduğunu söylerken, bunun ekonomik temelini de kuşkuyla karşıladığını belirtti.

"Bunu haklı gösterecek hiçbir şey yok. Bugün piyasalarda gördüğümüz her şey, duygulardan kaynaklanıyor."

Diğer Ekonomi Haberleri