IMF`nin son 500 milyon doları 2004`e kalıyor

Bigpara Haber
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Türkiye arasındaki sürdürülen gözden geçirme çalışmalarının takviminde meydana gelen sarkma, Türkiye`nin bu yıl sonunda alması planlanan 500 milyon dolarlık kredi dilimini, 2004`e kaydırdı.

Bu yıl ekim sonunda ya da kasim ayı başında yapılması öngörülen 6`ncı gözden geçirmenin ardindan yıl sonuna dogru, 7`nci gözden geçirme başlayacak. Bu durumda 7`nci gözden geçirmenin tamamlanması ve 500 milyon dolarlık kredinin serbest bırakılması 2004 yılına kalacak.

IMF 2004 sonunda bitecek mevcut programı toplam 17.5 milyar dolarlık bir kredi ile destekliyor. Hükümetin, IMF`ye verdiği taahhütleri zamanında yerine getirememesi nedeniyle gözden geçirmelerin takviminde sarkma oldu.

Haziran ayında tamamlanması öngörülen 5`inci gözden geçirme ağustos ayına, ağustos ayındaki 6`ncı gözden geçirme ise ekim sonu-kasım başına sarktı.

Kasım ayında yapılması planlan ve bu yılın son gözden geçirmesi olan 7`nci gözden geçirme ise en iyimser ihtimalle aralık ayı sonuna doğru başlayabilecek. Ancak bu gözden geçirmeye ilişkin 500 milyon dolar 2004 yılında hesaplara girebilecek.

Görüşmeleri tamamlanan 5`inci gözden geçirmenin dışında 2004 yılın sonunda bitecek olan mevcut ekonomik program için toplam 6 kez gözden geçirme daha yapılacak. Her gözden geçirme ise yaklaşık 500 milyon dolarlık (340.2 milyon SDR) krediyi içeriyor.

Gözden geçirmelere ilişkin yeni takvim ise 5`inci gözden geçirmeye ilişkin verilecek niyet mektubunda netleştirilecek. Beşinci gözden geçirmeye ilişkin niyet mektubunun ise IMF İcra Direktörleri Kurulu`nun yıllık tatilli olan 4-15 ağustos tarihlerinden hemen önce veya sonra ele alınması öngörülüyor.

Ancak, 4 Ağustos`tan önce IMF İcra Direktörleri Kurulu`nun toplanması için niyet mektubunun bu hafta sonuna kadar fona gönderilmesi gerektiği belirtiliyor. Niyet mektubunun gönderilmesi için de SSK ve Bağ-Kur Yasa tasarılarının Meclis`ten geçmesi, yıl sonu için toplam kamuda faiz dışı fazla hedefindeki 2.3 katrilyon lira sapmayı giderecek önlemelerin uygulamaya konulması gerekiyor.

Diğer Ekonomi Haberleri