İcra ve İflas Kanunu tamam

Bigpara Haber
İcra ve iflas sisteminde köklü değişiklikler getiren tasarı, dün Genel Kurul`da kabul edildi. Yasa, icra ve iflas davalarında istinaf yolunu açarken, dul, yetim ve malülen emeklilerin maaşlarının haczedilemesini engelliyor.

İcra ve İflas Kanunu`nda önemli değişiklikler getiren yeni düzenleme, yasadaki boşlukları dolduruyor, yasadan kötü niyetli yararlanmayı önlüyor.

Yasa özetle şu düzenlemeleri getiriyor: Borçlu şirketlerin iflasının ertelenmesine olanak sağlanıyor. İflasın ertelenmesine karar veren mahkeme, şirketin veya kooperatifin malvarlığının korunması için gerekli her türlü tedbiri iyileştirme projesini de gözönünde tutarak alacak. Erteleme kararı üzerine borçlu aleyhine yapılan takipler de dahil olmak üzere hiçbir takip yapılamayacak ve önceden başlamış takipler durdurulacak, zamanaşımı ve hak düşüren süreler ise işlemeyecek.

İflasta adi ve rehinli alacaklıların sırası yeniden düzenleniyor. İşçi alacakları, hak edilen kıdem tazminatları ve nafaka alacakları birinci sırada yer alırken, velayet ve vesayet nedeniyle doğan alacaklar ikinci sırada, BDDK gibi özel kanunlardaki alacaklar üçüncü sırada, imtiyazlı olmayan diğer bütün alacaklar ise dördüncü sırada yer aldı. Borçlunun yanısıra alacaklı da konkordato isteyebilecek.

IMF`nin ısrarı karşısında İstanbul yaklaşımını sürekli hale getiren düzenlemeden vazgeçildi. Zora düşen sermaye şirketlerine, borçlarını yeniden yapılandırarak ödeme kolaylığı getirilmesi olanağı da böylece ortadan kalktı.

Diğer Ekonomi Haberleri