Hükümetten 'enflasyon' değerlendirmesi

Maliye Bakanı Ağbal, "Önümüzdeki dönemde fiyatlar aşağıya doğru gelecek" dedi.

Bigpara Haber

Maliye Bakanı Naci Ağbal, önümüzdeki dönemde TCMB'nin ve hükümetin alacağı tedbirlerle fiyatların aşağıya doğru geleceğini söyledi.

Tüketici fiyatları enflasyonu Şubat ayında ulaştırma ve gıda fiyatlarındaki artışla beklentilerin üzerinde yüzde 0.81 artarken, yıllık enflasyon Ocak ayındaki yüzde 9.22'den yüzde 10.13'e yükseldi. Böylece yıllık enflasyon beklentilerin oldukça üzerinde bir artışla beş yıldan bu yana ilk kez çift haneye geldi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Ağbal, "2017 yılının ilk aylarında enflasyon bir miktar yukarıya gidecek. Bunda tabi ki baz etkisi var. Geçen seneyle karşılaştırdığımızda o döneme ilişkin fiyat gelişmelerinin etkisi de var. Özellikle kurdan gelen, kura bağlı olarak oluşan maliyet baskıları var. Yine ithalat fiyatlarındaki değişimin etkileri var" dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

"Önümüzdeki dönem para politikasında Merkez Bankası'nın yapacağı çalışmalar çerçevesinde, bir taraftan hükümet olarak, özellikle gıda fiyatlarıyla ilgili Gıda Komitemizin yapacağı çalışmalar çerçevesinde fiyatlar aşağıya doğru gelecek."

Reuters'ta yer alan habere göre; Ağbal, verilerin TCMB'nin önceki raporlarında ifade edilen gelişmelerle uyumlu olduğunu da dikkat çekerek, "İkinci çeyrekten itibaren yavaş yavaş enflasyondaki baz etkisi kaybolmaya başlayacak. Yine kurun fiyat değişimlerindeki etkisi yavaş yavaş kaybolmaya başlayacak. TCMB'nin yıl sonu itibarıyla enflasyon için ortaya koyduğu bir tahmin var, yüzde 8. Enflasyon o trend içinde gidecek" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Yİ-ÜFE ise Şubat'ta yüzde 1.26 artarken, yıllık bazda Ocak ayındaki yüzde 13.69'dan yüzde 15.36'ya yükseldi.

Diğer Ekonomi Haberleri