Hayali İhracatçıya Af İsteği

Bigpara Haber
İhracatçılar Meclisi`nin Başbakan`a sunduğu raporda, dahilde işleme rejimi hariç tutulmak üzere, hayali ihracata mesnet oluşturan döviz taahhütlerinin tümünün bir kereye özgü affedilmesi istendi.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), bu yılki ithalatın 50 milyar doları aşacağını, ihracatın ise 27 - 27.5 milyar dolar düzeyinde kalacağını açıkladı. TİM tarafından hazırlanan ve reel sektörün sorunları hakkında Başbakan Bülent Ecevit`e bilgi vermek üzere, önceki gün TOBB`da düzenlenen toplantıda sunulan raporda, dış ticaret rakamlarının bu şekilde gerçekleşmesi halinde, ihracatın ithalatı karşılama oranının, 1996 ile birlikte 1980 sonrasının en düşük düzeyine ineceğine işaret edildi. Uygulanan program gereği döviz kurunun tutulmasının, cari açığı artırması dolayısıyla bumerang işlevi gördüğü ve programa darbe indiren bir araç olduğu vurgulanan raporda, ``İhracatımız, 2000`de tehlikeli bir bedel ödemenin aracı olmuştur`` denildi. İhracatın kur baskısından dolayı karşı karşıya kaldığı sıkıntıları hafifletecek tedbirlerin alınmamasının, sonuçta 22 - 23 milyar dolarlık bir dış ticaret ve 10 milyar dolarlık bir cari açığın oluşmasına yol açtığı kaydedilen raporda, rekabet nedeniyle ihraç fiyatlarının düşmesi, euro`nun dolar karşısında değer kaybetmesinin de ihracat gelirlerini olumsuz etkilediği belirtildi.


2000 RAKAMLARI BİLE ZOR;

Rapora göre, ocak - kasım döneminde dolar kuru yüzde 26.3, mark kuru yüzde 9.3, bir dolar ve 0.77 euro`dan oluşan kur sepetinde yüzde 18.9 artış olurken, TEFE`deki artış yüzde 30.2 düzeyinde kaldı. Kasım itibariyle 12 aylık dönemde kur sepetindeki artış yüzde 24.7, TEFE`deki artış ise yüzde 39.1 oldu. TİM`in raporunda, mevcut koşulların devamı ve ihracata yönelik destek tedbirlerinin alınmaması halinde, 2001 için öngörülen 31 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılması bir yana, 2000 rakamlarına ulaşmanın bile bir başarı olacağı vurgulandı.
(FİNANSAL FORUM)

Diğer Ekonomi Haberleri