Hac promosyonu ile 100 trilyonluk ‘yeşil’ vurgun

Bigpara Haber
Egeli Umpaş Holding ve bağlı ortağı Uşak Mizan Pazarlama`nın, yasal olmayan yollarla para toplayıp hissedar kaydettiği ve bu yolla 61.5 milyon euro (yaklaşık 105 trilyon lira) topladığı ortaya çıktı. Şirketin, ‘hissedar’lara ödül olarak Hacca göndermeyi vaat ettiği de belirlendi.

EGE Bölgesininde faaliyet gösteren Umpaş Holding ve bağlı ortağı Uşak Mizan Pazarlama ve Tic.A.Ş.`in, yasal olmayan yollarla yurtiçi ve yurtdışındaki vatandaşlardan para toplayıp hissedar kaydettiği ve bu yolla 61.5 milyon euro (yaklaşık 105 trilyon lira) topladığı ortaya çıktı.

Trilyonları değeri 5 bin lira olan tahsilat fişleriyle topladığı da saptanan şirketin, ‘hissedar’lara ödül olarak Hacca göndermeyi vaat ettiği de belirlendi.

Olay şirkete bir trilyonunu kaptıran bir hissedarın parasını alamayınca, açtığı alacak davası sonucu ortaya çıktı. Davada Uşak 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Sermaye Piyasası Kurulu`na şirketi sordu. SPK`dan gelen raporda şirketin SPK mevzuatını hiç dikkate almadan para topladığı, bu nedenle holding yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunarak işlem yapılması gerektiği vurgulandı.

SPK ayrıca Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı`na şirket yöneticileri hakkında, ‘‘dolandırıcılık’’, usulsüz işlem yapmak suçundan dava açılmasını ve mallarına ihtiyati tebbir konulmasını istiyerek, suç duyurusunda bulundu.

ALLAHU EKBER MEKTUBU

Bu arada Umpaş Holding yöneticilerinin, vatandaşlara Arapça yazıyla ‘‘Allahu Ekber’’ diye başlayan mektuplar göndererek etkilemeye çalıştıkları da belirlendi. Yine mektuplarda üye olan kişilerin Hacca gönderileceği de vurgulandı. Umpaş Holding ile ilgili hazırlanan SPK raporunu Hürriyet ele geçirdi. İşte raporda yer alan çarpıcı suçlamalar:

Kurulumuzca Umpaş Holding A.Ş. nezdinde yapılan denetim çalışmaları sonucunda, halka arz olunacak sermaye piyasası araçlarının kurula kaydettirilmesi zorunludur. Umpaş Holding A.Ş. ve Uşak Mizam Pazarlama A.Ş. şirketlerinin hisse senetleri kurul kaydında bulunmamaktadır. Kurul kaydında olmayan hisse sentlerinin halka satılması SPK`nın 4`ncü ve 47/A-4 maddalerine aykırı bulunmaktadır. Bu maddeler çerçevesinde adı geçen yöneticiler hakkında işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Savcılığına suç duyursunda bulunulması.

SPK`nın 47/B-2`nci maddesine aykırı olarak gerçeğe aykırı kayıt tutulması, şirketin gerçek ortaklık bilgilerinin yasal kayıtlara yansıtılmaması, toplanan yaklaşık 61.5 milyon euronun sadece 31.5 milyon eurosunun sermaye ve emisyon pirimi olarak muhasebe kayıtlarına yansıtılması nedeniyle adı geçen yöneticiler hakkında işlem yapılması için savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına. Ayrıca şirketin ortak sayısı 1.380 olduğu halde, ortak sayısının 250`yi aşması üzerine bir ay içerisinde kurula bilgi verme hükümlülüğünü yerine getirmeyen yöneticiler hakkında suç duyurusuda bulunulmasına.

USULSÜZ PARA TOPLANDI

Kár payı ve istenildiği zaman paranın geri ödeneceği taahhüdü ile para tolanması, ortakların gerçeğe aykırı reklam, buroşür, dergi ve mektuplarla aldatılmış olmaları nedeniyle holdingin para toplama faaliyetinin dolandırıcılık suçununda unsurlarını taşıdığından, yöneticiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı`na suç duyurusunda bulunulmasına.

Ortakların ödemiş oldukları paralardan şirket kayıtlarına yansıtılmamış olan tutarların ödeme tarihlerindeki kurları esas alınarak, şirket tarafından hesaplanması ve toplanan para ile şirket sermayesi arasındaki farkın emisyon primi olarak kaydedilmesi hususunda şirkete 6 aylık süre verilmesine ve kurul kararının tebliğ tarihinden itibaren en geç 6 ay içerisinde kayıtlar ile toplanan para arasındaki tutarsızlıkların düzeltilmesi gerektiğinin holdinge bildirilmesine.

Diğer Ekonomi Haberleri