Geçici Vergide Beyan Dönemi Dörde Çıkarıldı

Bigpara Haber

Geçici kurumlar vergisi ve gelir vergisi ödemeleri 2001 yılında üçer aylık dönemler halinde yapılacak.

Bakanlar Kurulu`nun geçici vergi dönemleri ile beyan ve ödeme sürelerini yeniden belirleyen Kararı Resmi Gazete`de yayımlandı. Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 120`nci maddesinde yer alan geçici vergi dönemleri 2001 yılında üçer ay olarak uygulanacak. Beyan ve ödeme dönemleri de üçer aylık dönemi izleyen ikinci ayın 15`inci günü akşamı olarak belirlendi.

Buna göre geçiçi vergi gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ocak-mart dönemine ilişkin geçici vergi beyannamesini 15 mayıs, nisan-haziran dönemine ilişkin olanını 15 Ağustos, temmuz-eylül dönemine ilişkin olanı 15 Kasım ve ekim-aralık dönemine ilişkin olanı da 15 şubat 2001 akşamına kadar verip, tahakkuk eden vergiki ödeyecekler.

Geçici vergi 1999 yılında üçer aylık dönemler itibariyle uygulanmak üzere yürürlüğe girmiş ve 1999 yılında üçer aylık dönemler halinde alınmıştı. Ancak, 1999 yılında Gelir Vergisi Yasası`nda yapılan bir değişiklikle geçici vergi altışar aylık dönemlere çıkarılmıştı. Ancak 1999 yılı sonunda imzalanan stand- by anlaşması ile hükümet 2000 yılının ikinci yarısından itibaren geçici vergi beyan dönemini yeniden üç aya indirmişti. Yıpalın yeni düzenlemeye üçer aylık dönemler halindeki uygulama 2001 yılında da devam edecek.

Stopaj artırıldı

Bu arada Bakanlar Kurulu, şirketlerin iştirak kazançları dışındaki kurumlar vergisinden istisna tuttukları kazançlarından yapılan vergi stopajının oranı da yüzde 15`den yüzde 18`e çıkarıldı. Yatırım indirimi istisnasından yararlanılan kazançlardan da stopaj yapılacağı hükme bağlandı.(ANKA)

Diğer Ekonomi Haberleri