"Faiz lobisinin üzerine gitmekte kararlıyız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Başbakan, bakanlar ve bazı devlet bankaları ile önümüzdeki hafta bir araya gelip faiz konusunu müzakere edebiliriz; adım atmakta kararlıyız" dedi.

Bigpara Haber

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, faiz lobisinin üzerine gitme ve faizlerle ilgili adım atma konusunda çok kararlı olduklarını belirterek; önümüzdeki hafta Başbakan, ilgili bakanlar ve bazı devlet bankaları ile biraraya gelerek faiz konusunu müzakere edebileceklerini söyledi.

Rusya, Kuveyt ve Katar ziyaretlerinin ardından uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan Hürriyet gazetesinde yer alan açıklamalarına göre, "Enflasyon milleti inim inim inletiyor. Faiz lobisinin üzerine gitmekte kararlıyız. Faiz yükseldikçe enflasyon asla düşmeyecektir" dedi.

Bankaların faizi yükselterek kendi kârını artırma gayreti içinde olduğunu ama bu yaklaşımın enflasyonu artırdığını belirten Erdoğan, "O onun umurunda değil. Şu anda maalesef bu süreç hâlâ devam ediyor. Belki önümüzdeki hafta Başbakan, ilgili bakanlar, bazı devlet bankaları bir araya gelmek suretiyle bu konuyu müzakere edip bu konuda çok kararlı adım atıp, bu faiz lobisinin de bu faizlilerin de üzerine gitmekte kararlıyız" dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

"Bu faiz lobisinin üzerine gidilmezse, bu faizlerin üzerine gidilmezse ne olur? Birincisi, enflasyon aşağıya çekilemez, ikincisi yatırımlar artmaz, üçüncü olarak da istihdam artmaz. Ama biz bunu halledersek, enflasyon düşecektir, yatırım artacaktır, istihdam artacaktır. Bu işi başarmamız lazım."

Faizlerle ilgili olarak "Benim tezimi biliyorsunuz" diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Enflasyon faizle doğru orantılıdır. Enflasyonla faiz arası ilişki sebep netice ilişkisidir. Sebep faizdir netice enflasyondur, bugüne kadar bu dediğim de hep çıkmıştır. Bugün de aynı tezi savunuyorum. Sebeptir faiz. Netice enflasyondur. Faiz yükseldikçe enflasyon yükselecektir. Asla düşmeyecektir. Ama ne yazık ki biz bunu ilgili arkadaşlara anlatamıyoruz. Hepsi 'Ben bankayım, daha yüksek kar nasıl elde edeceğim ona bakarım' diyor." 

Diğer Ekonomi Haberleri