Ekonomide Kritik Hafta

Bigpara Haber

Mali piyasalardaki krizin kaderini IMF`yle temaslar belirleyecek. Ankara`daki pazarlıklar olumlu sonuçlanırsa, 5 milyar doların üzerinde bir yardım açıklaması bu akşam yapılacak

Ekonomik krizde kritik haftaya giriliyor. Durumun tehlikesini anlayan IMF heyeti, dün akşam Ankara`ya geldi. Heyette, IMF Avrupa-1 Bölümü Başkanı Deppler da var.

Tüm hafta sonu boyunca toplantı üstüne toplantı yapan Ankara bürokrasisi, dün akşam da IMF heyeti ile masaya oturdu. Bu hızlanan trafik sonucunda, tutarı 5 milyar doları aşan ve ilave rezerv kolaylığı kapsamındaki bir yardım paketinin bu akşam açıklanabileceği umut ediliyor.

Ankara`nın gündemi üç ana başlıktan oluşuyor. Bunlardan ilki piyasalardaki krizin nasıl kontrol altına alınabileceği konusu. Ayrıca bu krizin bankacılık sistemi üzerinde yaratabileceği tehlikenin nasıl önleneceği de tartışılıyor. Üçüncü konu ise IMF`den alınması muhtemel, ek rezerv kolaylığı kapsamındaki yeni mali yardım. Ankara`daki hava, bu kez IMF`yle yapılan görüşmelerde pazarlık şansının olmadığı yönünde yoğunlaşıyor.

BUGÜN DUYURULACAK
Pazarlık masasında fonların tasfiyesi, kamu maliyesinin şeffaflaştırılması, Telekom satışı, cari açık konusundaki ek önlemler gibi tanıdık maddelerin olduğu belirtiliyor. Ayrıca mali sistem reformu konusunda da çalışmaların devamı isteniyor.


Ankara ve IMF acil çözüm gereğinin farkında. Bunun için de dün gece yapılan teknik görüşmelerin ardından IMF heyetinin bugün de Başbakan Ecevit ve bazı bakanlarla görüşmesi bekleniyor. Mutabakata varılması halinde akşam saatlerinde IMF`nin Washington merkezinden bu önemli açıklama bekleniyor.

Bu açıklamada Türkiye`ye güçlü bir ilave rezerv kolaylığı sağlanacağını ilan etmesi bekleniyor. Miktar açıklanması halinde ise tutarın, son iki haftada Merkez Bankası`nın kaybını telafi edecek, 5 milyar doların üzerinde olabileceği ifade ediliyor.

Bu açıklamanın da iç ve dış piyasalarda kaybolan güvenin yeniden kazanılmasında önemli rol oynayacağı belirtiliyor.

Köhler: Görüşmeler hızlandırılacak

IMF Başkanı Horst Köhler, Türkiye`nin uyguladığı ekonomik politikadan şu ana dek elde ettiği kazanımların korunması gerektiğini söyledi. IMF heyetinin Türk makamlarıyla Türkiye`nin mali politikalarının güçlendirilmesi ve piyasalarda ekonomiye güvenin desteklenmesinin yolları üzerinde görüşeceklerini belirten Köhler, Ankara`daki görüşmelerin hızla sonuçlandırılarak, Türkiye`nin şiddetle ihtiyaç duyduğu krediyi bir an önce açılabileceğini umduğunu vurguladı. Köhler, Türkiye`nin bankacılık sektörünün güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, IMF İcra Direktörleri Kurulu`nun 21 Aralık`ta yapacağı toplantıda yeni kredi paketi konusunda karar çıkmasını umduğunu da bildirdi. (SABAH)

Diğer Ekonomi Haberleri