DİE, 2001`de gelir dağılımını ölçecek

Bigpara Haber
Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), son olarak 1994 yılında uyguladığı Hanehalkı Gelir ve Tüketim Harcamaları Anketi`ni yeniliyor. Anket sonucunda, son yıllarda önemli bir tartışma konusu olan Türkiye`deki gelir dağılımı yeniden ölçülecek. Elde edilen bilgiler ışığında, tüketici fiyat endeksinde kapsanan maddeler güncelleştirilecek.

DİE`den yapılan açıklamada, Hanehalkı Gelir ve Tüketim Harcamaları Anketi`nin, hanelerin sosyo-ekonomik yapısı ve yaşam düzeyleri hakkında bilgilerin derlendiği; toplumun, gereksinimlerinin belirlenmesi, uygulanan sosyo-ekonomik politikaların geçerliliğinin test edilmesi amacıyla kullanılan en önemli kaynaklardan biri olduğu kaydedildi.

Açıklamada, tüketici fiyat endekslerinde kullanılacak maddelerin seçimi ve temel yıl ağırlıklarının elde edileceği belirtilen anketle, hanelerin tüketim kalıplarında zaman içinde meydana gelecek değişikliklerin izlenmesi; milli gelir hesaplamalarında özel nihai tüketim harcamaları tahminlerine yardımcı olacak verilerin derlenmesinin amaçlandığı kaydedildi. Yoksulluk sınırının belirlenmesine ve asgari ücretin tespit edilmesine de yardımcı olacak anketle, hanehalklarının yaşam seviyeleri, beslenme sorunları gibi diğer sosyo-ekonomik analizler için gerekli verilerin elde edilmesinin de hedeflendiği vurgulandı. (HÜRRİYET)

Diğer Ekonomi Haberleri