Demir çelikte zoraki ihracat

Bigpara Haber
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Servet Eröcal, demir çelik ürünlerini ihracatında yaşanan artışın ´´zorunluluk´´tan kaynaklandığını söyledi.

Eröcal, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye´de inşaat demiri konusunda kapasite fazlalığı bulunduğuna dikkat çekti.

12,5 milyon tonun üzerinde inşaat demirinin üretildiği Türkiye´de iç tüketimin 5,5-6 milyon ton olduğunu kaydeden Eröcal, ´´İç piyasadaki durgunluk, stok maliyetlerini karşılayamayan şirketleri ihracata zorluyor. Yani zorunlu olarak ihracat yapılıyor. İhracattaki artışlarıTürk demir çelik sektörü gelişiyor diye yorumlamak yanlıştır´´ dedi.

Türkiye´nin demir çelikte 13. üretici olduğunu belirten Eröcal, dünya üzerinde Türkiye´de üretilen demir ve çelik ürünlerinin girmediği ülkenin kalmadığını söyledi. Avrupa ve Uzakdoğu´nun yanı sıra Körfez ülkelerine büyük çaplı ihracat olduğunu kaydeden Eröcal, Çin´in talepleri sayesinde demir çelik fiyatlarının normalin üzerinde seyrettiğini kaydetti.

Eröcal, şunları söyledi: ´´2008 yılında yapılacak olan Pekin Olimpiyatları´na hazırlık içinbüyük inşaat yatırımlarına girişen Çin´in inşaat demiri talebi arttı. SARS hastalığı nedeniyle yaptığımız ihracat bir süreliğine yavaşlasa da şu sıralar yeniden artışa geçti.´´ Sektörün en çok umut bağladığı pazarlardan birinin de Irak olduğunu anlatan Eröcal,´´ Bölgenin yeniden yapılandırılması için ihtiyaç duyduğu 3 milyon ton inşaat demirinin en az yarısını Türkiye karşılayabilir. Demir çelik ürünlerinin nakliyesi zor ürünler olması nedeniyle Türkiye´nin, Irak´a yakınlık avantajını kullanacağını düşünüyoruz. Ayrıca Irak´ın çevresinde bizden başka büyük üretici de yok´´ dedi. Eröcal, demir çelik hammaddesi olan hurda konusunda Türk üreticilerin Avrupa´daki fiyatları artırdığını öne sürdü. Ukrayna ve Rusya´nın hurda ihracatına vergi koyması nedeniyle hammadde tedarikinde sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Eröcal, ´´Avrupa´daki diğer ülkelere yüklenen Türk firmaları, hurda fiyatlarını yükseltiyor´´ dedi. (A.A.)

Diğer Ekonomi Haberleri