Danıştay`dan Ilısu Barajı ihalesinin iptal istemine ret

Bigpara Haber
Danıştay 10. Dairesi, Bakanlar Kurulu`nun 20 Mart 1997 tarihli Ilısu Barajı inşaatına ilişkin ihale kararının iptali istemini reddetti. Kemal Vuraldoğan adlı bir vatandaşın söz konusu Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açtığı dava sonuçlandı.

Davacı Vuraldoğan, baraj alanında kalan Hasankeyf`in Anıtlar Yüksek Kurulu`nun kararıyla birinci ve ikinci derece arkeolojik sit alanı olduğu, 22 adet korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı bulunduğu gerekçesiyle, Bakanlar Kurulu kararının 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu`nun hükümlerine aykırı olduğunu ileri sürdü. Danıştay 10. Dairesi, Bakanlar Kurulu kararını 2`ye karşı 3 üyenin oyuyla reddetti. Kararın gerekçesinde, davalı Başbakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü`nün, davacının dava açma ehliyeti bulunmadığı yönündeki itirazları reddedildi.

Dava konusu baraj inşaatına ilişkin ihalenin, tarihi ve kültürel değerlerin korunması gibi kamu yararını yakından ilgilendiren yönleri bulunduğu belirtilen kararda, bu nedenle davacının dava açma ehliyetinin bulunduğu kaydedildi.

Diğer Ekonomi Haberleri