Çin’in ihracatı yükselişini sürdürdü

Çin’in ihracatı yılın ilk iki ayında istikrarlı bir şekilde yükseliş gösterdi

Bigpara Haber



Çin’in ihracatı, ABD’nin ekonomik toparlanmasından olumlu etkilenerek yılın ilk iki ayında istikrarlı bir şekilde yükseliş gösterdi. İthalat ise zayıflayan yurtiçi talep ve düşen emtia fiyatlarının bir yansıması olarak geriledi.

İhracat Şubat ayında bir yıl önceye göre yüzde 48’den fazla yükselerek Bloomberg anketine katılan analistlerin yüzde 14’lük bir artış öngören tahmin medyanını aştı. Ocak ayı ile birlikte yurtdışı satışlar yüzde 15 yükseliş gösterdi. Hükümet 2015 için ticarette yüzde 6’lık bir artış hedefliyor.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

ABD ekonomisinin güçlenmesi, Çin ekonomisine destek sağladı. Çin, atıl kapasiteyi düşürmeye çalışıyor. Öte yandan ithalat sayıları, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin karşılaştığı dalgalanmaları yansıtıyor. Geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada Başbakan Li Keqiang, ekonominin karşılaştığı zorlukların kapasite aşımı ve yetersiz inovasyonu içerdiğini belirtti.

Societe Generale SA Çin ekonomistlerinden Yao Wei, “Çin’in ihracatı yükseliş gösteriyor ve bu durum, yurtiçi yatırım ivmesinin çabalaması ile birlikte bir rahatlama sağlıyor.

Gümrük İdaresi’nin Pekin’de yaptığı açıklamaya göre ticaret fazlası Şubat ayında 60.6 milyar dolar ile Ocak ayının 60 milyar dolarlık rekor seviyesini aştı. ABD’de yapılan ihracatlar ilk iki ayda yuan bakımından yüzde 21 yükseldi. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’ne yapılan gönderimler yüzde 38 artış kaydetti.

Diğer Ekonomi Haberleri