Bütçe Temmuz'da fazla verdi

Maliye Bakanı Ağbal, "İlk 7 ayda 24.3 mlyr TL açık veren bütçede ekonomiyi destekleyici uygulamaların sona ermesiyle birlikte açıktaki artış trendi azalacak" dedi.

Bigpara Haber

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yılın ilk 7 ayda 24.3 mlyr TL'ye ulaşan bütçe açığındaki artış trendinin önümüzdeki dönemde ekonomiyi destekleyici uygulamaların sona ermesiyle birlikte azalacağını söyledi.

Ekonomiyi canlandırmak adına alınan tedbirler arasında yer alan beyaz eşya, konut ve mobilya sektörüne ilişkin vergi indirimi tedbirleri Eylül ayı bitiminde sona eriyor. Hükümet Eylül sonrasında bu tedbirleri uzatmayı düşünmüyor.

Hızlanan büyümenin ve yeniden yapılandırma tahsilatlarının vergi gelirlerinde bütçe dengesine katkı sağladığına da değinen Ağbal bu katkının önümüzdeki dönemde de süreceğini belirtti.

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı verilerine göre 2016 yılı Ocak-Temmuz döneminde 1.3 milyar TL fazla veren Merkezi Yönetim Bütçesi 2017 yılı Ocak-Temmuz döneminde 24.3 milyar TL açık verdi.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Bütçe 2016 yılı Ocak-Temmuz döneminde 31.9 milyar TL faiz dışı fazla verirken 2017 yılı Ocak-Temmuz döneminde 8.4 milyar TL faiz dışı fazla verildi.

Yılın ilk yedi ayında bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.7 artarak 351.7 milyar TL oldu. Bütçe giderleri ise yüzde 18.9 artarak 376 milyar TL olarak gerçekleşti.

Ağbal bütçe verilerine ilişkin yazılı açıklamasında, "Ekonomik büyümeyi destekleyici kararların ve teşvik unsurlarının da etkisiyle bu dönemde (Ocak-Temmuz) bütçe 24.3 milyar TL açık vermiştir. Bunun 9 milyar TL'si sosyal güvenlik primlerinin yılın son üç ayına ertelenmesinden kaynaklanmıştır. Önümüzdeki dönemde ise ekonomiyi destekleyici uygulamaların sona ermesiyle birlikte bütçe açığındaki artış trendi azalacaktır" dedi.

2017 yılı Ocak-Temmuz döneminde vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.6 artarak 292.1 milyar TL olurken faiz hariç bütçe giderleri ise yüzde 20.1 artarak 343.2 milyar TL olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Öncü verilerin 2017 yılında ekonomik büyümenin OVP hedefinin (yüzde 4.4) üzerinde gerçekleşeceğini işaret ettiğini de belirten Ağbal, "Ekonomik aktivitedeki canlanma vergi gelirlerini olumlu yönde etkilemektedir. Bununla beraber önümüzdeki dönemde harcama artışlarını kontrol altına alarak ve bütçe açığını makul seviyelerde tutarak mali disiplin konusunda gerekli kararlılığı göstermeye devam edeceğiz" dedi.

TEMMUZ VERİLERİ YAPILANDIRMA VE BÜYÜME İLE DESTEKLENDİ

Haberin Devamı

Öte yandan Bütçe Temmuz'da 926 milyon TL fazla verirken faiz dışı fazla ise Temmuz'da 6.7 milyar TL oldu. Verilere göre Temmuz ayında bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23.3 artarak 52.5 milyar TL oldu. Bütçe giderleri ise yüzde 21.5 artarak 51.5 milyar TL olarak gerçekleşti.

Temmuz'da bütçenin 926 milyon TL fazla vererek geçen yılın aynı ayına göre 796 milyon TL iyileşme gösterdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu iyileşme 15 Temmuz darbe girişiminin etkisinin bertaraf edilmesi ile ekonomideki hızlı toparlanmanın bir göstergesi olarak vergi gelirlerinde kendisini göstermiştir. Bu sene yerinde ve zamanında uygulamaya konulan teşviklerin de etkisi ile vergi gelirleri normal patikasına dönmüş, yapılandırma kanunlarından kaynaklı tahsilatların da etkisi ile Temmuz ayında vergi gelirleri yüzde 27.6 artmıştır."

Ağbal Ağustos ayı başında Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide 6736 ve 7020 sayılı yapılandırma kanunlarından bugüne (Temmuz ayı sonuna) kadar 20.8 milyar TL'si Gelir İdaresi'den olmak üzere toplam 26.2 milyar TL tahsilat yapıldığını belirterek önümüzdeki dönemde de tahsilatın süreceğini bütçeye buradan oldukça kuvvetli bir katkı geldiğini belirten Ağbal şöyle konuşmuştu:

"Sadece Temmuz'da 2.6 milyar TL tahsilat gerçekleştirdik. 1.8 milyar TL'si 6736 kapsamındaki üçüncü taksit, 800 milyon TL ise 7020 sayılı kanun kapsamında yaptık. Bir kısmı Temmuz bir kısmı Ağustos ayı vergi gelirlerine yansıyacak."

Bütçede bu yıl yapılandırmadan 1.5 milyar TL gelir öngördüklerini de hatırlatan Ağbal bu yıl Gelir İdaresi'nce 8.4 milyar TL tahsilat yapıldığını belirterek, "Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yapılandırmada bu yıl Ocak-Temmuz dönemi tahsilatı 2.2 milyar TL oldu, böylece bu yıl yapılandırmadan toplam tahsilat 10.6 milyar TL'yi aştı" demişti.

HEDEF BU YIL BÜTÇE AÇIĞI/GSYH'NİN YÜZDE 2'NİN ALTINDA TUTULMASI

Ağbal ekonomide alınan tedbirlerin etkisiyle bütçe açığı/GSYH'nın 2016'daki yüzde 1 seviyesinden daha yukarı seviyelere çıktığını, bu yıl gelir artışı ve özelleştirmenin de katkısıyla yüzde 2'nin altında tutmayı amaçladıklarını belirterek, OVP ile bu genişlemeyi aşağı çekecek bir patika hedeflediklerini söylemişti.

Ağbal, "OVP çalışmalarına başladık. OVP'de 2017 sonuna ilişkin güncel bütçe açığı ve büyüme rakamlarını da açıklayacağız. 2018 yılı bizim için önemli bir yıl. 2018 için ortaya koyacağımız temel perspektif bütçe disiplini esas alacak. Kamu maliyesi dengelerinde bu sene bir miktar yukarı yönlü genişleme olsa da bizim 2018'de o genişlemeyi tekrar aşağı doğru çekecek bir patikada üretme amacımız var" demişti.

Orta Vadeli Program'a (OVP) göre 2017 bütçesinde açığın 2016'daki 30 milyar TL'den 46.9 milyar TL'ye yükselmesi öngörülüyor.

Diğer Ekonomi Haberleri