Brexit için kritik gün! May destek arayacak

Başbakan May, muhafazakar milletvekillerinden Avrupa Birliği'ne İrlanda sınırıyla ilgili hüküm değişirse, Brexit anlaşmasını onaylayacakları mesajı vermelerini istedi.

Bigpara Haber

Parlamento bugün yapacağı oylamada, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit anlaşmasında yapılmasını isteyeceği değişikliklerin neler olacağını önce görüşecek, sonra oylayacak. Böylece parlamentonun May'in önerdiği seçeneklere desteği ölçülecek. Bazı muhalifler ise Brexit sürecinde yetkinin hükümetten parlamentoya geçmesini sağlamaya çalışacaklar.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkmasına tam iki ay kala, çıkışın nasıl olacağı, hatta olup olmayacağı konusunda Londra'da bir uzlaşma yok. May'in AB ile vardığı Brexit anlaşması ve çıkış planı 15 Ocak'ta parlamentoda büyük bir hezimete uğramıştı.

Haberin Devamı

Bugün yapılacak görüşmeler ve oylama, bu önceki oylamanın tekrarı olmayacak.

Sadece parlamentonun desteğini kazanmak için milletvekillerinin anlaşmada nasıl değişiklikler yapılmasını istedikleri ortaya çıkacak.

Bu aşamadan sonra May, bu talepleri, Brüksel ile yapacağı görüşmelerde kabul ettirmeye çalışacak.

Anlaşmaya itirazların odağında ise AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasında sınır denetimi olmaması için "backstop" adıyla getirilecek güvence hükümleri yer alıyor. Bu konuda bir çözüm bulunamazsa, İngiltere'ye bağlı olan Kuzey İrlanda'da Brexit sonrasında da AB kuralları geçerli olacak.

May'in lideri olduğu Muhafazakar Parti'den milletvekili Graham Brady, backstop hükmünün yerine "alternatif düzenleme" getirilmesi yolunda bir değişiklik önergesi verdi.

May kendi milletvekillerine, hükümet olarak bu önergenin desteklenmesini istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Bugün bu değişiklik önergesine parlamentoda güçlü bir destek çıkarsa, May AB'ye backstop değişikliğiyle Brexit anlaşmasını meclise onaylatabileceği güvencesi verebilecek.

Diğer Ekonomi Haberleri