Borsaya Amerikan dopingi

100 Endeksi de güne yüzde 1,5’a yakın primle başladı. 79431 puana kadar yükselen Endeks haftanın en yüksek seviyesini gördü.

Bigpara Haber



BIST 100 Endeksi Fed toplantısı ardından yükselen küresel piyasalara paralel olarak güne yüzde 1,5’a yakın primle başladı. 79431 puana kadar yükselen Endeks haftanın en yüksek seviyesini gördü. Borsa ikinci seansta da yükselişini korudu.



ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen’in verdiği piyasa için olumlu sinyallerin ardından hisse senetleri sert yükseliş yaşadı. Fed’in kararı Irak endişeleriyle gerileyen borsalarda yönün tekrar yukarı dönmesini sağladı.



Amerikan hisseleri Fed’le birlikte yüzde 0,8’i aşan yükseliş yaşarken, S&P 500 Endeksi rekor yeniledi. 

BIST 100 Endeksi'nin nasıl bir yön izleyeceğini okumak için "ÖNCEKİ" ve "SONRAKİ" butonlarını tıklayın.




Deniz Yatırım

BIST 100 endeksi önceki günlere göre çok daha dar bir bölgede hareket ederek günü sadece %0,1 artıda tamamladı. Oynaklıktaki azalmaya bağlı olarak işlem miktarı da son üç aylık ortalamanın %20 altına geriledi.

BIST 100 79.000 deki kısa vadeli hareketli ortalama direncini yüksek hacimle kıramadığı sürece 76.500 hedefi korunmaya devam edecektir. Teknik göstergelerin henüz aşırı satımda olmaması endeksin 76.500 e kadar gerileme olasılığını kuvvetlendiriyor.

Bugün ilk desteği dün de etkili olan 78.000 belirler. Ancak 78.000 in dün kadar etkili olması düşük olasılık. Kısa vadede 79.000 önemli direnç. Yurtdışındaki olumlu havaya rağmen 79.000 nin aşılamaması aşağı hareketin devam sinyalini verir.
 
Yeni hisse pozisyonu açmak için 76.500 ün test edildiğini ya da endeksin 79.000 üzerinde kaldığını görmek gerekir.


Endeksin yukarı yönlü girişimlerinde 79,600 ilk direnç seviyesi takip edilebilecekken aşağı yönlü hareketlerinde 77,000 destek seviyesinin önemini koruduğunu düşünüyoruz.

Ayrıca FED açıklamalarının ardından USD/TL kurunda yaşanan düşüş de endeksin yukarı yönlü açılışını destekledi. Ancak FED’in de Irak kaynaklı jeopolitik risk ortamına vurgu yapması söz konusu bölgedeki gelişmelerinin piyasalarda tedirginlik unsuru olmaya devam edeceğine işaret ediyor. Bugün endekste alıcılı seyrin devam etmesini beklememize rağmen FED gelişmelerinin katkısıyla endekste tekrardan yukarı yönlü seyrin kalıcı ve ivmeli olarak görülmeye başlanacağını düşünmüyoruz. Jeopolitik risk algısının endeks üzerinde yarattığı baskı endeksin seyrini yukarı yöne çevirmesini engelleyebilir. 
Haftanın en önemli gelişmesi olan ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı öncesinde BİST 100 endeksi yatay bir seyir izledi. Güne alıcılı başlayan endeks 78,555 seviyesine kadar yükselmesine rağmen USD/TL kurundaki yüksek seviyeler nedeniyle seans sonuna doğru geri çekilme yaşayarak 78,092 puandan kapanış gerçekleştirdi. Dün endeks işleme kapandıktan sonra sonlanan FED toplantısından piyasalardaki beklentiler doğrultunda karar çıkması ve faizlerin uzun bir süre daha düşük kalacağının belirtilmesi küresel piyasalarda yükselişlere sebep oldu. S&P yeniden rekor seviyeye ilerlerken Asya borsalarının bu sabah primli kapandığını görüyoruz. Bugünkü seansa 79,197 seviyesinden yukarı yönlü boşlukla başlayan endekste küresel borsalardaki iyimser havanın yanı sıra FED’in gelişmekte olan ülke ekonomilerine ilişkin yaptığı olumlu açıklamalarının etkili olduğunu düşünüyoruz.

Vakıfbank

Diğer Borsa Haberleri