Bireysel emeklilik şirketlerine sermaye müjdesi

Bigpara Haber
Devlet Bakanı Recep Önal, emeklilik şirketlerinin ödenmiş sermaye miktarını 20 trilyondan 10 trilyona indirdiklerini söyledi.


Devlet Bakanı Recep Önal, bireysel emeklilik ve tasarruf sistemiyle ulusal gelirin yüzde 10 - 15`i kadar bir fon oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Önal, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu`nda ele alınan Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanun Tasarısı`nın sunuşunu yaptı. Önal, emeklilik işlemlerinin bu alanda faaliyet gösteren şirketlerce yürütüleceğini kaydederek, tasarıda bu işi yapacak şirketlerde aranan 20 trilyon lira ödenmiş sermaye şartının, 10 trilyon liraya düşürülmesi yönündeki teklifleri benimsediklerini söyledi. Bireysel emeklilik sistemiyle ulusal gelirin yüzde 10 - 15`i kadar bir fon oluşturmayı planladıklarını anlatan Önal, bu fonların `Zorunlu Tasarruf` gibi devlete kaynak olarak kullanmalarının da söz konusu olmadığını belirtti. Vatandaşların, emeklilik uygulaması için şirket değiştirmelerine olanak sağlandığını anlatan Önal, fonda biriken menkullerin Takasbank`ta saklanacağını söyledi. Önal, fon hesaplarının şeffaf olacağını ifade ederek, sisteme katılan bireylerin hesapları her zaman kontrol edebileceklerini söyledi.


GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYALI;

Tasarıyla vatandaşların emekliliğe yönelik, gönüllü tasarruflarını düzenleyici bireysel emeklilik hesaplarına dayalı fonlu bir sistemin öngörüldüğünü anlatan Bakan Recep Önal, şunları söyledi: ``Bireylerin ve varsa işverenlerin ödeyecekleri katkılar, her bir katılımcı için ayrı hesapta toplanacak ve yatırıma yönlendirilecektir. Bireysel hesaplarda biriken bu katkılar, bireylere emekliliklerinde ek gelir sağlarken, aynı zamanda ekonomik kalkınmayı yaratacak büyük yatırımlara kaynak sağlayıp yeni iş olanaklarının doğmasına da neden olacaktır.`` Önal, bireysel emeklilik sisteminin `gönüllülük` esasına dayandığını vurgulayarak, çalışanların ve işverenlerin katılımına ilişkin bir zorunluluk bulunmadığını söyledi. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Ekonomi Haberleri