Bayındır Holdıng Malvarlıklarının Önemli Kısmını Elden Çıkaracak

Bigpara Haber
Bayındır Grubu, Romanya`Daki Banco Turco Romana`Nın (Btr) Likidite Sorununu Tamamen Çözmek İçin, Türkiye`De Malvarlıklarının Önemli Bir Kısmını Elden Çıkararak, 90 Milyon Dolarlık Kaynak Yarattı -Bu Kaynağın Romanya`Ya Aktarılması İle Sorunun En Kısa Sürede Çözülmesi Hedeflenmektedir


İSTANBUL (A.A) - 22.11.2000 - Bayındır Holding, Romanya`daki bankası Banco Turco Romana`nın (BTR) likidite sorunun tamamen çözmek için, Türkiye`deki malvarlıklarının önemli bir kısmını elden çıkararak 90 milyon dolarlık kaynak yarattığını ve bu kaynağın Romanya`ya aktarılması ile sorunun en kısa sürede çözülmesini hedeflediğini bildirdi. Bayındır Holding, yaptığı yazılı açıklamada, BTR hakkında basında ortaya atılan iddiaların asılsız olduğunu savundu. Bugün bir gazetede, Bayındır Grubu`nun Romanya`daki bankasını kullanarak 300 trilyon lirayı yurtdışına kaçırdığının tespit edildiği Gruba ait olduğu belirlenen yaklaşık 30 milyon doların yurtdışına çıkarılmasının son anda fark edilerek engellendiği ve Grubun Romanya`daki bankası vasıtasıyla yurtdışına aktarılan paranın Grubun ortağı olduğu bazı çok uluslu şirketlere kullandırıldığı şeklinde gerçekle hiçbir ilgisi olmayan asılsız iddiaların yer aldığı ifade edilen açıklamada, şu görüşler dile getirildi. Yaklaşık iki hafta önce Romanya`da seçim sürecinin sonuna yaklaşılmasıyla, dedikodu düzeyinde başlayan söylentiler, Türkiye`de bankacılık sektöründe yaşananların Romanya`ya yansıması, Romanya`da bankacılık sektöründe yaşanan rekabetin had safhada olması ve BTR ile ilgili uzun zamandır sürdürülen stratejik ortaklık görüşmelerinin Romen kamuoyunda yanlış aksettirilmesi Romanya`da bir güven bunalımı doğmasına neden olmuştur. BTR şubeleri önüne yığılan mevduat sahipleri, 20 milyon dolara varan nakit çekiş talepleri ile sistemi zorlamıştır.


TÜRKİYE`DEKİ MALVARLIKLARININ ÖNEMLİ KISMI SATILDI;

Romanya ekonomisi içerisinde itibarlı ve güvenilir bir yatırım olan BTR`nin, 20 şubesi de dahil olmak üzere aktiflerinin 300 milyon dolar olduğu kaydedilen açıklamada, devamla şöyle denildi: Ancak yaratılan sosyal panik nedeniyle bu rakamın 184 milyon dolar civarına düşmesi sonucu, banka yönetimi öncelikle likidite sorununu çözümü için Romanya`daki diğer iştiraklerinden bazılarını satmış, nakit giriş ve çıkışlarını normale çevirerek paniğin durmasını sağlamıştır. Ayrıca, Bayındır Grubu, BTR`nin likidite sorununu tamamen çözmek için Türkiye`deki mal varlıklarından önemli bir kısmını elden çıkararak 90 milyon dolarlık kaynak yaratmıştır. Bu kayağın Romanya`ya aktarılması ile sorunun en kısa sürede çözülmesi hedeflenmektedir.


TÜRK HÜKÜMETİNDEN YARDIM TALEBİ;

Bu süreçte yapılması gereken bir başka konunun da, bu paniğin ve zedelenen güven ortamının Romanya ve Türkiye arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilere zarar vermesini engellemek olduğuna işaret edilen açıklamada, bu nedenle gelişmelerle ilgili Grup tarafından Türk hükümetine bilgi verildiği ve bu konuda destek olunmasının istendiği vurgulandı. Açıklamada, Bu çerçevede Türk hükümetinin ilgili makamları konuyla yakından ilgilenmişler, Rumen hükümetiyle de temasa geçerek, sorunun Bayındır Grubu tarafından en kısa sürede çözüleceğini bildirmişlerdir denildi.

Diğer Ekonomi Haberleri