BAT, İtalyan tekelini satın alıyor

Bigpara Haber
British American Tobacco`nun (BAT), İtalya`nın tütün tekeli Ente Tabacchi Italiani S.p.A.`yı (ETI) 2.32 milyar Euro karşılığında satın alacağı bildirildi.
BAT`dan yapılan açıklamada, bu önemli adımın BAT`ı Avrupa Birliği`ndeki ikinci en büyük tütün pazarı olan İtalya`daki iki numaralı konuma yükselteceği bildirildi.

Büyüyen işlem hacminin, ETI`nin yerel markaları ile BAT`ın uluslararası markalarına önemli rekabet ve gelişme olanakları sağlayacağı belirtildi.

British American Tobacco`nun Başkanı Martin Broughton açıklamasında, şunları kaydetti: ``Stratejik yönden önemli olan bu yatırım, Avrupa`nın en büyük tütün pazarındaki gücümüzü artıracak. Ödediğimiz fiyat piyasanın beklediğinden daha yüksek ama aldığımız finansal bilgiler ETI`nin yönetimiyle yapmış olduğumuz görüşmeler, bu pazarda uzun vadeli yatırımımızın değerini arttırıyor ve sinerji yaratıyor. Adil bir fiyata iyi bir alışveriş yaptığımıza inanıyoruz.``

Açıklamada verilen bilgilere göre, geçtiğimiz yıl ETI, MS ve Sax gibi markalar da dahil olmak üzere 26 milyar adedin üzerinde sigara sattı, bu pazarın yaklaşık yüzde 26`sına karşılık geliyor. Şirket, ayrıca ülkedeki puro satışlarının da yaklaşık yüzde 40`ını gerçekleştirdi.

Şirket, 2 bin 100 kişinin üzerinde çalışanın yanı sıra 5 sigara ile 2 puro fabrikasına sahip.

ETI kendisine bağlı bir şirket olan Etinera kanalıyla birçok tütün şirketinin ürünlerinin İtalya`daki 58 bin noktaya dağıtımdan da sorumlu bulunuyor.

ETI`nin 30 Eylül 2003 tarihine kadar, 190 milyon Euro işletme karı elde etmesi bekleniyor.

British American Tobacco`nun, ETI`yi, Franco Bernabe yönetimindeki FB Group ve İtalya`nın en büyük ticari kuruluşu olan Confcommercio`nun sahibi olduğu bir şirket olan Axiter S.p.A. ile birlikte satın aldığı bildirildi.

Diğer Ekonomi Haberleri