Avrupa bedelsiz İçin Baskı Yapacak

Bigpara Haber
AB, 8 Aralık`daki Gümrük Birliği Ortak Komitesi toplantısında, Türkiye’den bedelsiz ithalat uygulamasını geri getirmesini isteyecek.


Avrupa Birliği’nin, 8 Aralık tarihinde Brüksel’de yapılacak olan Gümrük Birliği Ortak Komitesi toplantısında, Türkiye’ye bedelsiz ithalat mevzuatını yeniden gündeme getirmesi için baskı yapacağı öğrenildi. AB Komisyonu’nun, toplantıda kullanılmış sanayii mallarının özellikle de motorlu taşıt araçlarının serbest dolaşımını yeniden gündeme getireceği belirtiliyor. Türkiye’yi, bedelsiz mevzuatını yeniden çıkarması için ikna etmeye hazırlanan Avrupa Komisyonu’nun, özellikle Birliğin en büyük otomotiv üreticisi ve ihracatçısı olan Almanya’nın lobisiyle bu işe giriştiği kaydedildi. Türkiye’deki otomotiv üreticilerinin konuyla ilgili olarak Başbakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği’nden sorumlu Devlet Bakanı Mesut Yılmaz’a bir mektup göndererek olası bir uygulamanın sektörü zora sokacağını belirttikleri öğrenildi. Mektupta, Euro’nun düşüşünün AB’den yapılan otomotiv ithalatında avantaj sağladığı, AB menşeli otomobillerin pazar payının 1998 yılında yüzde 28 düzeyinden 2000 yılında yüzde 47’ye yükseldiğine dikkat çekilerek AB’den yapılan ithalat pazarda ilk kez yerli üretim satışlarının üzerine çıkmıştır denildi.


Ayrıca, uygulamanın yeniden başlatılması halinde, kullanılmış otomobil ithalatının Türk otomotiv sanayiine ikinci darbeyi vuracağının altı çizilerek, bu uygulamanın başta döviz kaybı olmak üzere işsizlik gibi kötü ekonomik sonuçlara neden olacağı vurgulandı. Avrupa’nın bu girişiminin ana nedeni, son yıllarda aşırı derecede artan hurda otomobil stoklarını eritmek istemesi. Türkiye, otomobil talebi yüksek ancak alım gücü düşük bir ülke olarak kullanılmış otomobil ihracatı için potansiyel bir ülke olarak görülüyor. Türk kamuoyu bedelsiz ithalat olarak tanınan bu uygulama ile ilk kez 1996 yılında tanıştı.Necmettin Erbakan’ın Başbakan olduğu Refahyol hükümeti bütçeye kaynak sağlamak için hazırlanan bu uygulama ile Ziraat Bankası’na 50 bin mark yatıran herkese bedelsiz otomobil ithalatı (vergilerden muaf) izni vermişti. Yaklaşık iki yıl süren uygulamadan yerli üretici büyük zarar görmüştü. (MİLLİYET)

Diğer Ekonomi Haberleri