Arçelik, Rusya’da fabrika kuracak

Bigpara Haber
Arçelik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hasan Subaşı, Rusya`da artan talebi karşılayabilmek amacıyla fabrika kurmayı düşündüklerini ve bu yönde önemli aşamalar kaydedildiğini bildirdi.

Geçen yıl Rusya`da Arçelik satışlarının önemli ölçüde arttığını, bu trendin devam ettiğini belirten Subaşı, kapasitenin ancak şu andaki müşteri ve talebe cevap verebildiğini kaydetti. Rusya`daki talebi karşılayabilmek için üretim kapasitesinin artırılması gerektiğini ve bunun Rusya`da gerçekleştirilmesinin hem maliyet hem de rekabet nedeniyle daha doğru olacağını dile getiren Subaşı, şunları söyledi:

‘‘Arçelik`in Rusya pazarına dönük yeni üretim kapasiteleri geliştirilmesi yönünde ilerlemiş çalışmaları var. Rusya`da fabrika kurmaya yönelik önemli aşamalar kaydedildi. Öncelikle çamaşır makinesi, daha sonra buzdolabı ve pişiriciler düşünülüyor. Arçelik`in üretim teknolojisini Rusya`da uygulayan bir şirket ya da mahalli üretici yok. Arçelik gidip de Rus üreticisiyle böyle birşey yapamaz. Bunun rekabet gücü olmaz. Fabrikanın içindeki teçhizat ve teknoloji tamamen Arçelik`e ait olacak. Çalışmalar henüz sonuçlanmadı.’’

Subaşı, Ramstore projesinin Rusya`da iş yönetmek konusunda Koç Topluluğu`na güven verdiğini vurgulayarak, ‘‘Arçelik, burada Koç Holding`in bu avantajından istifade edecektir’’ dedi.

Hasan Subaşı, savaşın ardından yeniden yapılanan Irak`ın kendileri için yeni bir pazar olmadığına işaret ederek, Irak-İran savaşından önce yüzde 25-30 pazar payına sahip Ortadoğu`nun Arçelik için ilk ve doğal ihracat alanı olduğunu, özellikle Irak`ta Arçelik markasının çok iyi bilindiğini söyledi.

Subaşı, şöyle devam etti: ‘‘Bu pazarlarda başarılı olduktan sonra diğer alanlara açılmak lazım. Arçelik`in hedefi uzun vadede küresel, dünya şirketi olmak. Küresel olmak için 3 büyük pazar var; Kuzey Amerika, Uzakdoğu ve Avrupa. Biz şu anda sadece Avrupa`dayız. Dünya şirketi olmak için Amerika ve Asya`ya girmemiz lazım. Asya`ya Rusya üzerinden gireceğiz. ’’

Diğer Ekonomi Haberleri