Amatör Müzisyenler İnternet Zengini

Bigpara Haber
İnternet dünya müzik piyasasını da köklü bir şekilde değiştirdi. Genç ve amatör müzisyenler artık internette şöhret oluyor ve iyi para kazanıyorlar. Şarkılarını online olarak satışa gruplar yerel pazarda kısa sürede yüksek satış rakamları yakalıyor ve kendi hayran kitlelerini yaratıyor. Compaq Bilgisayar Şirketi`nde teknik danışman olarak çalışan Mike Fair, evde kendi imkanlarıyla kaydettiği şarkıları önceleri satacak bir yer bulamamış. Şansını internette denemeye karar veren Fair, şarkılarını müzik download edilen ve CD satılan MP3.com sitesine göndermiş. Bütçesine küçük bir katkı sağlayacağını umut ederken, şarkılarının satışından 1999 Temmuz`undan bu güne tam 160 bin dolar kazanmış.


ÜNLÜ OLMANIN YOLU İNTERNETTEN GEÇİYOR;

İnternetle birlikte genç müzisyenlerin ünlü olmak için artık kulüplerde yıllarca çalışmalarına veya ünlü bir yapımcının dikkatini çekmek için uğraşmalarına gerek kalmadı. İnternetle şöhrete kavuşan gruplardan biri olan The Hail Mary`nin solisti Jackie Stano, belki limuzinle dolaşacak kadar zengin ve ünlü olmadıklarını ama kendi müziklerini yaparak para kazandıklarını belirtiyor. San Fransiskolu rock grubunun 10-15 dolarlık CD`lerinden on-line siparişle dört bin tane satılmış.
İnternet, kayıt stüdyoları tarafından yeterince tanıtılmayan müzisyenlere kendi sitelerini açma fırsatı da sunuyor. Şikagolu müzisyen Tindall da şarkılarının kayda değer olmadığı cevabını almaktan bıktığı için interneti kullanmaya karar vermiş.


TEKNOLOJİK MÜZİK;

Bir başka grup Trance Factory de tamamen bilgisayar ortamında yaptıkları techno tazı müziği internette yayınlamış ve CD satışlarından 15 bin dolar kazanmışlar. Trance Factory gerçek bir müzik aleti çalmadan ve konser vermeden internet kullanıcılarının tanıdığı bir grup haline gelmiş. Yeni ünlenen online müzik gruplarını bulmak için Yahoo`da electronica kelimesini aradığınızda 1051 yeni isim karşınıza çıkıyor. MP3.com ve Raveworld gibi müzik siteleri yeni grupların tanıtımında önemli rol oynuyor. Müzik dünyasının bazı ünlü grupları da interneti yeni albümlerinin promosyonu için kullanıyor. Punk grup The Offspring, geçen ay yeni şarkısını ilk kez MP3.com`da yayınladı ve şarkı tam 137 bin kez download edildi.
(HÜRRİYET)

Diğer Ekonomi Haberleri