Altınok: Hedef beş bankayı sancısız birleştirmek

Bigpara Haber
TMSF bünyesindeki bankaların Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Altınok, Sümerbank çatısı altında beş bankanın birleştirilmesi operasyonunun sancısız gerçekleşmesinin hedeflendiğini söyledi. Altınok, bunun için bir ‘‘birleşme haritası’’ hazırlandığını belirtti.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki bankaların, Ortak Yönetim Kurulu (OYK) Başkanı Tevfik Altınok, Sümerbank çatısı altına alınan beş bankanın birleştirilmesi konusunda ‘yeni bir hukuki prosedür’ belirleneceğini açıkladı.
Böyle bir olayın Türkiye`de ilk kez gerçekleştirileceğini söyleyen Altınok, Bankalar Kanunu`nun, TMSF`yi bu konuda geniş yetkilerle donattığını belirtti ve ‘‘Mümkün olduğu kadar hiç bir ağrıya, sancıya aksaklığa meydan vermeyecek bir yol bulunması büyük önem taşıyor’’ dedi.


Altınok, birleştirilecek bankalara dahil edilen Bank Kapital`in ‘‘kötü aktifleri’’ için, Hazine`den istenecek özel tertip tahvilin miktarı ile zamanlamasına, birleştirme işleminin sonuçlandırılmasından sonra karar verileceğini söyledi. Altınok, ‘‘Önce bütün hesapların birarada görülmesi lazım’’ dedi.


Birleşmenin haritası:

Hürriyet`in konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Altınok, TMSF`nin beş banka ile ilgili olarak aldığı kararın, ‘‘hem yol gösterici, hem de hukuki çerçeveyi çizecek nitelikte’’ olduğunu vurguladı. Fon`daki beş bankanın birleştirilmesinde, birinci önceliği Hukuk`un oluşturduğunu vurgulayan Altınok, ‘‘Birleştirme işleminde Türk Ticaret kanunu hükümleri uygulanacak mı?’’ sorusuna ‘‘İşin en can alıcı noktalarından birini bu oluşturuyor. Bankalar Kanunu`nun 14. maddesinin 5, 6 ve 7. fıkralarına göre, hukukçuların üzerinde çalıştığı çok ayrıntılı bir harita üzerinde ilerliyoruz’’ yanıtını verdi. Altınok, bu çerçevede hisseleri Fon`a geçen bankalar konusunda, Fon`a atfen, ‘‘ve gerekli göreceği her türlü tedbiri almaya yetkilidir’’ düzenlemesine özellikle dikkat çekti.


Hukukçuların bir bölümünün, bu düzenlemeden hareketle, TMSF`nin gerekli gördüğü noktalarda, ‘‘bir kanun koyucu gibi hareket edebileceği’’ yaklaşımını da tartıştığı öğrenildi. Bankalar Kanunu, Fon`a verilen bu yetkilerin, kurulacak ayrı bir şirket aracılığıyla gerçekleştirilebileceğini ve Türk Ticaret Kanunu, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanmayacağını hükme bağlıyor.


Beş bankanın en uygun şubeleri Sümerbank olacak:

TEVFİK Altınok`un verdiği bilgiye göre, Sümerbank bünyesinde birleştirilecek; Yaşarbank, Egebank, Yurtbank ve Bank Kapital`in şubelerinin birleştirilmesi sürecinde, ‘mülk olan’ şubeler, kira ödenen şubelere tercih edilecek. Şubelerin birleştirilmesi işleminde, ‘‘en randımanlı çalışan şube , personelin en iyi çalışacağı ortam’’ gibi kriterler önemli rol oynayacak. Birleşilen bankanın Sümerbank olması; ülke genelindeki bütün şube birleşmelerinin fiziken de mutlaka Sümerbank şubesinde gerçekleşmesi anlamına gelmeyecek. Herhangi bir ilde birleşecek bankalar arasında en rasyonel çalışılabilecek şubenin, diğer dört bankadan herhangi birine ait olduğu saptanırsa, şube tercih edilerek Sümerbank şubesine dönüşecek. Altınok, bankaların birleşmesi işleminin, ne kadar hassas bir süreç olduğunu belirtirken, şu değerlendirmeyi yaptı:


Kredi kartları, cüzdanlar:

``Beş ayrı bankanın birleşmesi; her biri diğerinden farklı, bilgi işlem merkezlerinin, muhasebelerinin, mevduat cüzdanlarının, kredi kartlarının, hatta hatta reklam panolarının değiştirilerek, tek bir bünyede konsolide edilmesi anlamına geliyor. Yapılacak işlemin he kadar ciddi ve duyarlı olduğu görülür.``

Altınok, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nun geçen cuma açıkladığı birleşme kararından sonra, sözkonusu bankalarda ‘‘en küçük bir panik belirtisi veya kaçış görülmediğini’’ söyleyerek, bunun memnuniyet çok sevindirici olduğunu kaydetti.

Diğer Ekonomi Haberleri