81 Bankadan Ancak 36’sı Tam Anlamıyla Şeffaf

Bigpara Haber
IBAR`ın hazırladığı bankacılık raporunda, bu yıl ilk kez 36 bankanın enflasyondan arındırılmış bilançosu yer alacak. Rapora konu olan 81 bankadan bunu isteyen ancak hepsinden yanıt alamayan IBAR ise, yaptığı performans sıralamasında sadece 36 bankaya yer verecek.



IBAR tarafından 16`ıncısı hazırlanan ‘‘Türkiye`de Bankalar ve Bankacılık Sistemi’’ adlı raporda, bu yıl enflasyondan arındırılmış banka bilançolarına da yer verilecek. Yönetim Kurulu Başkanlığını Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Abaç`ın yaptığı IBAR, önceki yıllardan farklı olarak, bu yıl ik kez bağımsız denetim raporlarını istedi. Ancak, bu isteğe 36 banka olumlu yanıt verdi. Kısa bir süre önce Fon`a devredilen Etibank ve Bank Kapital de, bağımsız denetim raporunu göndermeyenler arasında.81 bankadan 36`sının enflasyondan arındırılmış bilançosunu açıklamış olmasını yine de olumlu bulan Prof.Dr. Selçuk Abaç, ‘‘Bu yıl ilk kez bir sektör 36 kuruluşuyla kamuoyunun önüne şeffaf çıkacak’’ dedi. Üstelik bu 36 bankadan normal bilançosuna göre kárlı iken, enflasyondan arındırıldıktan sonra zararda görünen bankalar olduğuna da dikkat çeken Abaç, şunları söyledi:


‘‘Konjoktürden dolayı bu yıl zarar etmişsinizdir, gelecek yıl bunu kára dönüştürebilirsiniz. Önemli olan bunu kamuoyuna açıklayabilmek, bu itibarınızı artırır. Ama bunu açıklamaktan kaçınırsanız spekülasyon olur. Yaşanan son olaylar insanlar hiç olmayacak bankalardan bile şüphe eder hale geldi. Bu durumun netleşmesi gerekiyor. Önceki yıllarda sadece birkaç banka enflasyondan arındırılmış bağımsız denetim raporu hazırlatırdı, çoğu da yabancılar istediği için. Bunlar pek de açıklanmazdı, zaten böyle bir mecburiyet yok. Bu yıl 36 bankanın bunu yapması çok olumlu bir gelişme.’’


AÇIKLAMAYAN GİREMEDİ;

IBAR`ın raporunda önceki yıllarda olduğu gibi toplam aktifler, mevduatlar, krediler ve özkaynak gibi değerlendirmeler yer alacak. Bu yıl ilk kez raporda bir de performans sıralamasına yer verilecek. Ancak, bu sıralamada enflasyondan arındırılmış bağımsız denetim raporunu vermeyen bankalar yer almayacak. Abaç, ‘‘Performans sıralamasında bu ayrımı yapmamız gerekliydi, çünkü elmayla armut mukayese edilmez’’ dedi. Bankacılık sektörünün mevcut değerlendirmesine de yer verilen IBAR raporunda, bu yıl daha çok sektörün geleceği konusunun üzerinde durulacak. Geçen yılki raporda olumsuzluklara dikkat çekilerek uyarılarda bulunan IBAR, bu yıl ise daha çok ‘‘Türk bankacılığına neden güvenmeliyiz’’ sorusuna cevap verecek. ‘‘Geçen yıl savcı konumundaydık. Bu yıl ise bir savunma hazırladık’’ diyen Abaç, bunun nedenini 2000 yılının sektör açısından ‘‘tarihsel bir dönüşüm yılı’’ olmasına bağladı. Hazırlanan 18 maddenin birincisini banka genel müdürlerindeki değişime yer ayıran IBAR, ikinci maddeyi ise mülkiyet sahiplerine ayırdı.


BANKA MÜDÜRLERİNİN YAŞ ORTALAMASI 49.5;

IBAR, sektörün değerlendirmesini yaparken genel müdürlerin yaş ortalamasının 10 yılda 10 yaş gençleştiği de ortaya çıktı. Yabancı bankalar dışında tutulduğunda sektörün yaş ortalaması 49.5. Bu ortalama İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti ve Osmanlı Bankası gibi sektörde egemen olan bankalarda 41. Kamu bankalarında ise 51. Yaş ortalamasının düşmesini sektör için olumlu bir unsur olarak gören Prof. Dr. Selçuk Abaç, ‘‘Bu umut verici bir gelişme. Çünkü bunlar genç ama bunlar prens değil’’ diye konuştu. Abaç, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:


‘‘Bundan önceki 10 yılda da Türk bankacılık sektöründe genç bankacılar vardı, ama bunlar kariyer yaparak gelen kişiler değildi. İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti, Osmanlı Bankası gibi bankaların genel müdürlerine bakın hepsi kariyerlerinde basamak basamak yükselmişler ve bankacılığın her alanında deneyim sahibi olmuşlar. Önlerine de bir şey konmamış, olabilecek en kısa süre içinde, en verimli yaşlarında da tepe yönetici olma başarısını göstermişler. Bugüne kadar seleksiyon mekanizmasının en iyi Ordu`da çalıştığını düşünürdüm şimdi bankacılıkta da olduğunu görüyorum. Denilebilir ki bunlarda deneyim eksikliği var ama buna katılmıyorum. Bu arkadaşlar her türlü kriz şartlarını yaşadılar, bundan iyi deneyim olabilir mi? Diğer ülke bankacılarının 20-30 yılda sahip olabilecekleri deneyime bizdeki genç arkadaşlar 94 krizinden bu yana sahip oldular. Üstelik bunların eğitimleri çok iyi, uluslararası çevreleri var, son derece itibar görüyorlar. En önemlisi de, geçmişteki o kötü, olumsuz yapılanmalardan baskılardan uzak kalmış olmaları.’’ (HÜRRİYET)



Diğer Ekonomi Haberleri