4.5 Milyar Dolarlık Dış Kredi

Bigpara Haber

Türk bankaları arasında bir defada en yüksek miktarda ve en düşük faizli krediyi İş Bankası aldı. Akbank ve Yapı Kredi Bankası ise iki defada toplam 750 milyon dolarlık sendikasyon kredisi kullandı

Enflasyonu düşürme programının kredibiliteye olumlu etkisi ve iç kredilerdeki artışla bankaların 2000 başından itibaren yurtdışından aldıkları sendikasyon kredilerinin miktarı geçen yıla göre arttı. Reuters`in bankacılardan edindiği bilgiye göre şu ana kadar sağlanan kredilerin toplam tutarı 4.5 milyar dolar aştı. Geçen yılın tamamında sektör toplam 4 milyar dolarlık sendikasyon kredisi kullanmıştı. 1999`un ilk yarısındaki sendikasyon miktarı 1.3 milyar dolar olurken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 2.1 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bankacılar, kullanılan dış kredi miktarındaki artışın Türkiye`nin kredi notunun artmasına bağlı olduğunu belirterek, gerek hükümetin gerekse bankaların daha kolay ve daha ucuz dış borç bulduklarını söylediler.

Türk bankaları arasında bir defada en yüksek tutara sahip krediyi alan banka 500 milyon dolarla İş Bankası oldu. Bu kredinin faizi de libor artı 45 baz puanla tüm krediler arasında en düşük olanı. Bu yıl sendikasyon yoluyla en çok finansmanı sağlayan bankalar ise Akbank, Yapı Kredi ve Garanti Bankası oldu. Garanti Bankası mart ve temmuz aylarında iki borçlanma gerçekleştirdi. Banka, 400 milyon euro ve 400 milyon dolarlık bu kredi aldı. Akbank ve Yapı Kredi Bankası iki defada toplam 750 milyon dolarlık sendikasyon kredisi kullandı. Çeşitli bankaların biraraya gelerek kaynak sağlaması şeklinde yapılan sendikasyon kredileri, kredi verenler açısından risk oranının düşüklüğü nedeniyle cazip olurken, kredi kullananlar yönünden de uygun maliyetli kaynak oluşturuyor.

Bankaların sendikasyon kredisi kullanımında bir dönemsellik gözlendiğine dikkat çeken Demirbank Ekonomist yardımcısı Özgür Altuğ, Bankacılık sektörü genelde haziran ve ekimde borçlanmayı tercih ediyor dedi. Altuğ, son iki ayda Türkiye`de siyasi gerginlik, Ortadoğu`daki kriz ve Avrupa ile Amerika piyasalarındaki faiz artırımları nedeniyle Türkiye`nin dış borçlanma maliyetlerinde bir miktar artış olduğunu vurguladı. Bu artışın kredilerin finansmanını zorlaştırabileceğine işaret eden Altuğ, Hazine`nin son olarak faiz seviyesinin çok düşük olduğu Samuray piyasalarından borçlanma kararı alması da bunun bir göstergesidir dedi. (YENİ BİNYIL)

Diğer Ekonomi Haberleri