2001 Bütçesi uygulanmalı

Hükümet 2000 yılı hedeflerini tekrar revize ederek, 2001 programının gerçekçiliğini şüpheye düşürdü

Bigpara Haber
Hükümet 2000 yılı hedeflerini tekrar revize ederek, 2001 programının gerçekçiliğini şüpheye düşürdü. Enflasyon hedefi 9 puan, ihracat hedefi 28 milyar dolar, ithalat 52 milyar dolar artırıldı.


Yılın bitmesine kısa bir süre kala 2000 hedeflerinin revize edilmesi ekonomi çevrelerinde gelecek yıl beklentilerinin çıtasını da olumsuz yönde yükseltti. Ekonomi çevrelerine göre 2001 yılı hedeflerinin tutturulması bir hayli güç hale geldi. Revize edilen hedeflere göre bu yıl enflasyon TEFE`de yüzde 29, TÜFE`de yüzde 34 olacak. Büyüme hızı yüzde 6, cari açık 8.2, ihracat 28, ithalatta 52 milyar dolar olarak belirlendi. İşadamları enflasyonla mücadele programının en önemli yılı olan 2001`in hedeflerinin gerçekçi biçimde, bu yıl için yapılan revizyona göre belirlenmesini istediler.


REVİZE HEDEFLER TUTMAZ;

Başta enflasyon olmak üzere bazı ekonomik göstergelerde revize edilen hedeflerin de tutmasının zor olduğu belirtiliyor. TEFE`de yüzde 29 ve TÜFE`de yüzde 34`e çıkarılan hedeflere ulaşılabilmesi için enflasyonun aylık yüzde 2`nin altında seyretmesi gerekiyor. Ekim ayında TÜFE`nin yüzde 3.1 TEFE`nin yüzde 2.8 oranında olması yıl sonunda enflasyon hedefinin üzerine çıkılacağı beklentisini arttırdı. İşadamları, 2001 yılı için öngörülen TEFE`de yüzde 10 ve TÜFE`de yüzde 12 hedefininde iddialı olduğunu belirttiler.Son dört yıldır 30 milyar dolar hedeflenmesine rağmen 26 milyar doların biraz üzerinde seyreden ihracatın bu yıl 28 milyar dolar olarak gerçekleşmesi öngörüldü. Yapılan belirlemelere göre revize edilen hedefin tutması için yılın kalan bölümünde aylık 2.5 ile 2.7 milyar dolar arasında ihracat gerçekleştirilmesi gerekiyor. İhracatçı birliklerinin kayıt rakamlarına göre, ilk 10 ayda ihracat 22 milyar 468 milyon dolara, DİE`ye göre ilk 8 ayda 17 milyar 718 milyar dolara ulaştı. İhracatçılara göre, 28 milyar dolarlık hedefin tutturulması için yılın kalan bölümünde 5 milyar doların üzerine çıkılması şart. Ancak, aralık ayındaki 10 günlük bayram ve yılbaşı tatili nedeniyle, ihracatın anılan ayda önemli bir miktarda düşmesi bekleniyor.
Öte yandan 2000 yılı cari açığı 8.2 milyar dolar olarak revize edildi. Euro`nun değer kaybının ihracatı olumsuz etkilemesi ve ithalattaki patlama sonucu beklenmeyen ölçüde artan cari açığın 2001 yılında da tehlikeli boyuta ulaşacağı tahmin ediliyor.


ARTIK YAPISAL DEĞİŞİKLİK GEREK;
Prof. Dr. Taner Berksoy

Yılın bitmesine çok az bir zaman varken revize etmek anlamsız. 2001 yılı güç bir yıl olacak. Bu tür programlar yorucu programlardır, ekonomik aktörleri; girişimcileri, patronları, vatandaşı yorar. Beklentilerin kırılması 2001`de çok daha önemli. Hükümetin 2001 yılı hedeflerini 2000`deki sapmaları gözönüne alarak belirlediğini umuyorum. Ama şu haliyle 2001 yılı hedeflerinin gerçekleşme olasılığı zayıf. Hedefler tutmaz. İktisat politikası açısından yapılabilecekler bitti, artık yapısal değişikliklerin gerçekleştirilmesi gerekiyor.


31 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT İMKANSIZ;
TİM Başkanı Okan Oğuz

2000 yılı hedefleri revize edildi. O nedenle açıklanan 2001 yılı hedefleri de revize edilecektir, diye düşünüyorum. En başta 2001 yılı için belirlenen 31 milyar dolarlık ihracat hedefinin tutmasına imkan yok. 2001 yılı enflasyon hedefi de revize edilir. Bana göre yılın ilk altı aylık dönemi çok zor geçecek. İhracat ve üretimin desteklenmesi ile hedeflere yaklaşılabilir. Beklentiler biraz daha yukarıya çekildi. 2001 yılı her anlamda çok zor bir yıl olacak.


İŞ DÜNYASI İÇİN GÜÇ YIL;
İTO Başkanı Mehmet Yıldırım

Yılın bitmesine 43 gün kaldı. Hükümet hedefleri değiştirdi. Revize edilen hedeflerin de tutmayacağı ortada. Bu yıl KİT zamları yapılmadı. 2001 yılında yapıldığında eski enflasyon oranlarını görebiliriz. 2001 yılı için belirlenen hedeflerin yakalanması, 2000 yılı hedefleri tutmadığı için çok zor görünüyor. 2001 ekonomi, iş dünyası ve vatandaş için güç olacak. Şirketlerin iflasları yaşanabilir, faturayı halk çeker. Hedefleri değiştirmek bir işe yaramaz.


TÜM İHRACAT YÜKÜ KASIM VE ARALIKTA;
İHKİB Başkanı Nuri Artok

Revize edilerek 28 milyar dolara çekilen ihracat hedefi de tutmaz. Yılın ilk 10 ayında aylık ortalama ihracat 2.3 - 2.4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Hedefin tutması için kasım ve aralık aylarında 5 milyar dolar ihracat yapılması gerekiyor. Ancak aralık ayının son 10 günü bayram ve yılbaşı tatiline geleceği için yükleme ve ihracat yapılamayacak. Bu yıl ihracat 27.5 milyar dolarda kalır. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Ekonomi Haberleri