Sinan ERALP İş Portföy Yönetimi Portföy Yöneticisi Tüm yazıları

2014'te yüzde 50 getiren yatırım aracı

Bigpara Haber


Bu süre zarfında Altın %10 , Brent petrol %5.5 getiri ile rölatif olarak çok geride kaldı. Robusta kahve tohumlarının en çok yetiştiği Uganda’daki hasat için uygun miktarda yağış olması ihracat seviyesinde artış beklentisini arttırdı. Bu da NYSE LIFFE (London International Financial Futures and Options Exchange) borsasında işlem gören Robusta kahve future’ların fiyatlarının düşme beklentisini arttırmış durumda.

Sinan Eralp
İş Portföy Yönetimi - Portföy Yöneticisi

Tarımsal emtiada volatiliteler sürerken kahve yıl başından bu yana %50’yi aşan getirisi ile getiri sıralamalarında liderliğini sürdürüyor.



DowJones-UBS Commodity endeksinin de takip ettiği Arabica kahvesi future’larındaki en çok işlem Eylül vadeli kontratta gerçekleşiyor ve uzlaşı fiyatı 24 Haziran ‘da 176.25 Usd/37,500 pound olarak gerçekleşti. El Nino’nun gerçekleşme ihtimalinin yüksek olması da kahve fiyatlarında yukarı yönlü desteği sürdürmekte.

Dünya üretiminin %35’ini yapan dünyanın en büyük kahve üreticisi Brezilya’daki yağmurun aşırı olması nedeniyle fiyatlarda artış tüketiciye kadar yansıdı. Starbuck ve Dunkin’ Donuts ‘ın kahve alış fiyatları %10 artış yaşadı ve bu hammadde fiyat yükselişi de tüketiciye yansıması an meselesi olarak görülüyor. Diğer bir kahve çeşidi olan Arabica ise New York ICE’da ( Intercontinental Exchange ) işlem görüyor ve kahve piyasasında birincil karşılaştırma ölçütü olarak geçiyor.

Yazarın Diğer Yazıları