Sinan ERALP İş Portföy Yönetimi Portföy Yöneticisi Tüm yazıları

Altında yükseliş kalıcı olur mu?

Bigpara Haber

Altında yükseliş kalıcı olur mu?



Sinan Eralp
İş Portföy - Portföy Yöneticisi


Altın mart ayının sonundan bu yana $1250-$1325 bandında yön bulma arayışını sürdürüyor. ABD’de Haziran ayında 288 bin yeni iş yaratılırken, işsizlik oranı da %6.1 ile Eylül 2008’den beri en düşük seviyesine geldi.

Beklenenin çok üstünde gelen tarım dışı istihdam rakamına karşın Yellen’in güvercin konuşmaları, altında veri sonrası sert düşüş yerine hafif bir düşüş yaşanmasına neden oldu.

Ukrayna ve Irak’taki politik sıkıntıların gündemden düşmesi aşağı yönlü ; global ekonomik konjontürde yaşanan düşük faiz ortamı da yukarı yönlü baskı yaratırken; yatırımcıların son hafta Euro’dan çıkıp Dolar’a geçiş yapması altında bir miktar kayıplara neden oldu.

Hindistan’da altın yatırım fonlarının toplam yatırım fonlarındaki Haziran sonu oranı , 2008 Aralık ayındaki %29’un oldukça üstünde %62 seviyesinde olmasına karşın 2013 yılının sonunda bu oran %86 seviyelerindeydi. Asya’daki orta sınıfın kazandığı ekonomik güç ile altına olan ilginin Batı’dan Doğu’ya kayıyor olması; fiziksel talebin artmasına neden olsa da gelişmiş piyasaların faiz hareketleri de yakından takip edilerek uygun pozisyon alınması gerekir.

Portekiz bankaları için endişelerin tekrar Perşembe günü hareretlenmesi ve Orta Doğu'da yaşanan gerilimin Filistin ve İsrail gerginliğine sıçraması fiyatların bir anda 1345 dolara kadar yükselmesine neden oldu. Ancak yükseliş trendinin devam etmesi için fiyatların bu seviyelerinde tutunması gerekiyor.

$1335-1340 civarında oluşan uzun vadeli direncin kalıcı şekilde yukarı kırılması altında yönün yukarı olduğunun göstergesi olacaktır.







Yazarın Diğer Yazıları