Selim ÖNAY Işık FX Araştırma Uzmanı Tüm yazıları

Fed yılın ikinci yarısını bekler

Piyasaların merakla beklediği Aralık ayı FOMC toplantısı sonuçlandı.

Bigpara Haber

Piyasa beklentileri ile paralel şekilde 25 baz puanlık bir artışa giden yetkililer, 2015 yılında olduğu gibi 2016 yılının son toplantısını da es geçmedi.  Piyasayı hareketlendiren gelişme ise alınan faiz kararından ziyade, önümüzdeki dönem projeksiyonlarında yaşanan değişimdi. Eylül ayı toplantısında 2017 yılı için iki faiz artışı bekleyen üyeler, yeni yıla dair beklentilerini yukarı yönlü revize etti. Üyelerin önümüzdeki yıl faiz oranı beklentileri yüzde 1.375 olarak belirlenirken, bu detaydan komite üyelerinin 2017 yılında üç faiz artışı bekledikleri sonucuna ulaştık.

 

Karar ile birlikte yayınlanan raporda ise büyüme beklentilerinde yukarı yönlü yapılan ufak revize dikkat çekiciydi. Enflasyon rakamlarına dair metinde yapılan atıf ise enflasyondaki yükselişe olan güvenin arttığına işaret ediyor. Geçtiğimiz dönem enflasyon performansından memnun gözüken üyelerin önümüzdeki döneme ait şüphelerinin varlığı da satır aralarında gizlenmiş durumda.

Piyasaların merak ettiği soruların başında ise, Trump ile birlikte değişmesi beklenen ekonomik görünümün Fed’in planını nasıl değiştireceği geliyordu. Yayınlanan metinde Trump etkisinin sınırlı kaldığını görüyoruz. Komitenin başta gelen üyeleri geçtiğimiz dönemlerde yeni başkan ile birlikte gelecek ekonomik değişimlerin faiz artırımının yolunu açacağına dair söylemlerinin olduğunu biliyoruz. Üyelerin fikirlerinde herhangi bir değişim yok. Katılımcıların aklındaki tek soru Trump bu değişimleri nasıl yapacak ? Bu sorunun cevabı netleşmediği süre boyunca da mali teşviklerden kaynaklı faiz artışı ihtimallerinin güçlenmesi olası gözükmüyor.

Trump başkan olarak seçilmeden önce sert açıklamalarda  bulunan ve başkanlık döneminde bu açıklamalarından cayabilecek bir yapıya sahip olduğunu şimdiye kadar kanıtlamış durumda. Yani aday Trump ile başkan Trump arasında farklar olacak. Eğer yeni başkan mali teşvikler konusunda dediğini yapacak olursa gözler yeniden Fed üyelerine dönecek. Kamu harcamalarının artırılması halinde Fed’in izleyeceği sahanın istihdam piyasası olduğunu Fed Başkanı Yellen’ın açıklamalarından çıkarabiliriz. Yapılacak teşviklerin bir şekilde işgücü piyasalarına yansıması gerekecek. Uygulanacak maliye politikasının ilk etkileri görülmeden Fed’in bu sebeple şahinleşme ihtimali düşük. Trump 20 Ocak itibariyle başkanlığı devralacak. Önünde 4 yıllık bir süreç olan yeni başkanın, mali teşvikler konusundaki vaatlerini yerine getirmede aceleci davranmayacağını düşünüyorum. Bu sebeple faiz patikasında Fed’i hızlandıracak kamu kaynaklı gelişmelerin piyasaya yansıması sanılandan uzun sürecektir. Bu varsayımlar altında; önümüzdeki yıl da faiz artışı tartışmalarının hararetleneceği zaman diliminin muhtemelen yılın ikinci yarısına denk geleceğini düşünüyorum. Bu süre boyunca piyasaların gözü kulağı Trump etkisi ve enflasyon görünümünde olacak.

Alınan kararın ardından gerçekleştirilen basın toplantısında Yellen’ın özellikle dikkat çektiği bir diğer konu ise verimlilik. Yaşlanan nüfus ile birlikte verimliliğin düşüşünden rahatsız olan Başkan Yellen’ın açıklamaları, önümüzdeki dönemlerde verimlilik konusunun piyasalar tarafından daha çok takip edilebileceği anlamına gelebilir. Ayrıca para politikasının yanısıra sürdürülebilir büyüme için verimliliğin önemi komite üyeleri tarafından sıkça dillendirilen konulardan biri olarak ön plana çıkmakta.

Yazarın Diğer Yazıları