Selim ÖNAY Işık FX Araştırma Uzmanı Tüm yazıları

FED aralık ayını bekliyor

Eylül ayı ile birlikte Fed’in faiz artırım ihtimallerinin kuvvetlenmeye başladığına şahit olduk. Bu güçlenmeyi şüphesiz ABD ekonomisinden gelen iyimser veriler sağladı.

Bigpara Haber

İstihdam piyasalarında istediğini elde eden komite üyeleri enflasyondaki kıpırdanmadan da memnunlar. Zayıf geçen ilk iki çeyrek büyümesinin ardından takip edilen 3.çeyrek ilk okumasıyla birlikte de çizilen iyimser tablo perçinlenmiş oldu. ABD ekonomisi geçtiğimiz çeyreğe benzer bir şekilde, hane halkı harcamalarından destek bulmaya devam edeceğe benziyor.

Fed Başkanı Yellen’dan birçok kez verilere bağımlı şekilde hareket edileceğine dair açıklamalar takip etmiştik. Güncel veriler Fed’in faiz artışını gitmesine engel değil. Hatta birçoğu bu hamleyi destekler nitelikte. Global ekonomilerde de kısa vadede risk ortamı oluşturabilecek herhangi bir gelişme yok. Eylül ayı toplantı metninde de bu gelişmeye yakın vadeli risklerde azalmanın olduğuna dair bir söylemle atıfta bulunulmuştu. Fed’in önünde herhangi bir engel kalmaması vadelilerine de yansımış durumda. Aralık ayı ihtimalleri yıl içerisindeki zirvesine yakın seyretmeye devam ediyor. Kısacası hem komite üyeleri hem de piyasalar Aralık ayında 25 baz puanlık bir faiz artırımının geleceğine inanmış durumdalar. Dolar endeksindeki yükseliş hareketi de piyasadaki bu algıdan kaynaklanıyor.

1 Kasım’da başlayan FOMC toplantısı Çarşamba gecesi sonuçlanacak. Toplantıda herhangi bir aksiyon alınmasını beklemiyoruz. Fakat toplantı metninde bazı değişimler yaşanabilir. Eylül ayı toplantı metninde enflasyon beklentilerinin düşük kaldığına değinilmişti. Enflasyon beklentilerine dair kullanılan düşük sıfatının yerini toparlanmanın olduğuna dair herhangi bir kelime alabilir. Gelecek dönem enflasyon beklentilerine ışık tutan, 10 yıllık enflasyon beklentilerinde ( break even ) ise bu toparlanmanın görüldüğünü fark ediyoruz. Eylül ayı ile birlikte yükselişe enflasyon beklentileri son toplantı tarihi olan 21 Eylül’den bu güne kadar da yükseliş ivmesini korudu. Fed’in faiz oranı kararlarını ilerleyen dönemlerde oluşabilecek enflasyon ortamına göre aldığını göz önünde bulundurursak faiz artışı kararına enflasyon kaleminden de destek geldiğini görüyoruz.

Önümüzdeki dönemde Aralık ayı ihtimallerini rafa kaldıracak bir veri seti ile karşılaşmamız düşük bir ihtimal. Hali hazırda piyasa beklentilerini okumamızı sağlayan PMI verilerinde görünüm pozitif. Cuma günü açıklanacak olan istihdam raporunda da sürpriz bir tablo ile karşılaşmamız olası gözükmüyor. 2016 yılı boyunca güvercin bir tutum sergileyen üyelerin birçoğu da Aralık’ta gelecek bir faiz artışının ekonomiyi ödüllendirmek anlamına geleceğini düşünüyorlar. Özetle Aralık ayı Fed’in piyasalarla barışacağı ve kredibilitesini artıracağı bir toplantı olacak. Aralık ayı FOMC toplantısının ardından da piyasalar 2017 faiz artışı ihtimallerini fiyatlayacak. Şuanda 2017 yılı için iki faiz artışı öngörülüyor. Fakat bankanın 2016 yılına dört faiz artışı beklentisiyle girdiğini ve piyasaların şuanda gelmesi muhtemel tek faiz artışını tartıştığını hatırlatmalıyım.

Yazarın Diğer Yazıları