Filiz ÖZCAN Global Menkul Stratejist Tüm yazıları

TCMB’den kork Fed’den korkma

Kritik bir haftaya başlıyoruz. İçeride TCMB’nin faiz kararı ve kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye değerlendirmesi, dışarıda Fed’in açıklamaları bu hafta piyasalara yön verecek gelişmeler olarak izlenecek

Bigpara Haber

17 Mart’taki TCMB PPK toplantısında faiz kararına ilişkin genel piyasa beklentisi, faiz oranlarında herhangi bir değişiklik gerçekleşmeyeceği yönünde. Biz ise alt koridor ve politika faizinde 50 baz puana kadar bir indirim gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. Çünkü Ocak ayı enflasyonunda, çekirdek enflasyon göstergelerinden H ve I endekslerinde 20 ve 10 baz puanlık gerileme sonrasında 25 baz puan indirim gerçekleştiren TCMB, Şubat ayı enflasyonunda çekirdek göstergelerde yaklaşık 100 baz puanlık gerileme karşısında kayıtsız kalmayacaktır. Yanı sıra sanayi üretimi ve PMI rakamlarındaki gerileme, işsizlik artışının belirttiği gibi büyüme tarafındaki zayıflık,  TCMB’nin üst koridorda da 25 ya da 50 baz puan indirim gerçekleştirmesini sağlayabilir. Bu beklentilerimize paralel, dolar/TL’de rekor seviyeler test edilecektir.

Fed’in 18 Mart’taki toplantısında ise “sabırlı” ifadesinin metinden çıkartılması ve Haziran ayında faiz artırımına başlayacağına yönelik beklentiler ağırlıkta. Ancak bu beklentilerin, ECB’nin varlık alımlarının yarattığı etkiyi de dahil edersek, fiyatlamalara yeteri kadar dahil edildiğini düşünüyoruz. Dolar endeksi son 12 yılın zirvesinde. Fed toplantısında, dolardaki aşırı değerlenmeden rahatsız bir tavır sergilenip, büyüme ve enflasyon hedefleri aşağı yönlü revize edilirse, dolardaki yükseliş ivmesi tersine dönebilir. Bu da risk iştahını artırıcı bir etki yaratır.

Sonuç olarak TCMB’nin kararını hala risk olarak görmekle birlikte, TCMB kararı gerçekleşene kadar beklemede kalınması, Salı günkü toplantı sonrasında TCMB’nin kararı ne olursa olsun Fed’i satın al stratejisi uygulanabileceğini düşünüyoruz.

Bu arada petrol fiyatlarındaki hareketlilik tekrar lehimize dönmeye başladı. Stoklardaki artışlar fiyatları aşağı çekiyor. Bu sıkıntılı süreçte petrol fiyatlarının aşağı gelmesi kur nedeniyle yaşadığımız negatif ayrışmayı dengeleyebilir.

Cuma günkü Fitch’in kararına ilişkin olarak, kredi notunda bir değişiklik beklemiyoruz.  Kredi notunda değişiklik oluşturacak koşullara henüz tam olarak geçiş yaşanmadı. Ancak Haziran ayındaki seçimler öncesinde, seçim riskleri de göz önüne alınarak kredi not görünümünde durağandan negatife geçiş ihtimali olabilir. 

Yazarın Diğer Yazıları