Filiz ÖZCAN Global Menkul Stratejist Tüm yazıları

Havada deflasyon kokusu var

Haziran’dan bu yana petrol fiyatları%64 düştü...

Bigpara Haber

Petrolden bakıra, alüminyumdan tarımsal emtialara kadar emtia piyasasını temsil eden Bloomberg Emtia Endeksi, 2008 yılından beri en düşük seviyelere geriledi. Haziran’dan bu yana petrol fiyatları  %64 düştü.

Filiz Özcan
Global Menkul / Stratejist


Haziran’dan bu yana Çin’de birkaç parasal teşvik, Japonya’da durgunluk nedeniyle bir erken seçim ile birlikte ekonomik teşvik paketine ek BOJ’dan bir teşvik daha gördük. Euro Bölgesinde, enflasyon rakamlarında gerileme deflasyon tehlikesine yol açıyor. Dünya’da Aralık  ayı PMI ve Hizmet PMI verileri bu gerilemeyi gösteriyor. Bir de 25 Ocak’ta Yunanistan seçimleri Euro bölgesinde deflasyon kadar tehlikesi olacak bir süreç. 2012 yılında ECB bilanço büyüklüğüne ulaşamadı ama 2012 yılında deflasyon riski ile birlikte Yunanistan belası ile yine karşı karşıya geldi.

2012 yılında petrol %28 düşmüştü, son dönemde petrol %64 düştü. Amerika hariç tüm dünyada önemli yavaşlama sinyalleri geliyor. Enflasyon emtialar ile geriliyor. Havada deflasyon korkusu var ama korku gelişmiş piyasalarda daha fazla hissediliyor.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...



2008 yılından bu yana yaşanan global büyüme hizmet sektörü kaynaklıydı, sanayi üretimini hiç etkilemedi. Emtia üreticisi gelişen piyasalar büyümede hiç eski tempoyu bulamadı. Şimdilik petrol fiyatlarında kısa sürede yaşanan hızlı düşüş nedeniyle, ön plana çıkan ilk ülke Rusya oldu. Sırada Venezüella, Şili, Brezilya ve ardından G.Afrika gibi ülkeler var. Emtia fiyatlarındaki gerileme, güçlü dolar ve bol likidite ortamının bozulması, 2015 yılında diğer gelişen ülkeler üzerindeki baskının sürmesine neden olacak.

2015 yılında gelişen piyasaları bekleyen sıkıntılı sürece rağmen, ABD ekonomisinde devam eden toparlanma Fed’i faiz artırım hedefinden vazgeçirmeyecek. Şimdiye kadar Fed’in gevşek para politikası sayesinde bol likidite ortamından beslenen gelişen piyasalar, 2015 yılı içerisinde planlanan Fed’in çıkış stratejisi sürecinde zorlanacak. Fed faiz artırımına adım adım yaklaşırken, dolar değerlenme devam edecek ve emtia fiyatları üzerindeki baskı da giderek artacak.

Euro Bölgesi ve Asya’nın yavaşlaması emtia fiyatlarını düşürüyor. Talep düşüyor, emtia üreticilerinin marjı bırakıp ciroyu yakalamak için arzı artırmaları emtia fiyatlarında ek bir baskı oluşturuyor. ABD ekonomisi dünyayı çekip çevirecek bir talep oluşturmayacak, içine girdiğimiz ekonomik yavaşlamadan ABD iç talebiyle etkilenmeyecek.

2015, 2008’den sonra gelen bir kilometre taşı olacak. Bu taşa kimler takılacak göreceğiz…Türkiye, dünyadaki konjonktürün hep iyi tarafını fiyatlandırdı. Kötü tarafı ise deflasyon korkusu ve Yunanistan’da seçimler olacak.

Yazarın Diğer Yazıları