Filiz ÖZCAN Global Menkul Stratejist Tüm yazıları

TCMB’den İskonto Günleri

Havadadeflasyon korkusu yazımızın mürekkebi kurumadan Dünya Bankası küresel büyümeye ilişkin 2015-2016 büyüme tahminleri aşağı doğru revize etti

Bigpara Haber

Havada  deflasyon korkusu yazımızın mürekkebi kurumadan Dünya Bankası küresel büyümeye ilişkin 2015-2016 büyüme tahminleri aşağı doğru revize etti. Hem zayıf büyüme hem de enflasyon korkusu Merkez Bankalarını faiz indirimine yöneltmeye başladı.

Filiz Özcan
Global Menkul / Stratejist
https://twitter.com/stratejimutfak


TCMB’nin bu ortamda sıkı para politikasını daha fazla sürdüremeyeceğini ve hem içerde hem dışarda oluşan şartların faiz indirimine zemin hazırladığını düşünüyoruz.

TCMB’nin 22 Ocak toplantısında 50 baz puana kadar bir indirimi için birçok neden ve yeterli alan olduğunu düşünüyoruz.

1 – Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarından Avrupa ekonomisi zayıflarken, çevre ülkelerde de Rusya’daki kriz bir yandan, jeopolitik riskler diğer yandan baskı yaratıyor. Azalan dış taleple birlikte ihracat büyümesi zayıflıyor. Sanayi üretim rakamlarının yıllık bazda son 1,5 yılın en düşük seviyelerine gerilemesi, büyüme cephesinde olumlu sinyaller üretmiyor.

2 – Petrol fiyatlarındaki düşüş, yurtiçi enflasyonun gerilemesinde etkisini göstermeye başladı. 2015’in ilk yarısı enflasyonda hem petroldeki gerilemenin etkisi ile hem de baz etkisi sayesinde gerileme hızlanacak. TCMB beklenti anketinde 24 ay sonrası TÜFE beklentisi % 6,72’den %6,38’e, cari yıl sonu TÜFE beklentisi %7,21’den %6,82’ye geriledi. Böylece enflasyon beklentileri son 1 yılın en düşük seviyelerine gerilemiş oldu.

3 – Verim eğrisi tersine döndü. Kısa vadeli borçlanma kağıtları daha yüksek, uzun vadeli borçlanma kağıtları daha düşük getiri sağlıyor. Bu da TCMB'ye politika faiz indirimi için alan sağlıyor.  TCMB faizi yatık seviyeye getirerek kontrol ediyor. Kısa vadeli faizler TCMB sıkı para politikası nedeniyle yüksek kaldı.

4 – Döviz sepeti 2,50’nin altına geriledi. Kurun enflasyon üzerindeki olumsuz etkisini göz önüne aldığımızda, 2,50 altında döviz sepeti TCMB’nin elini rahatlatacaktır.

5 – Global ekonomilerin içinde bulunduğu durum nedeniyle Fed’in faiz artışını öteleyebileceği beklentisi ve ECB’den beklenen yeni gevşeme adımı faizlerdeki gerilemeye imkan sağlıyor. 22 Ocak ECB toplantısı öncesinde, İsviçre Merkez Bankası’nın, EUR/CHF için 3 yıldan fazla bir süredir tuttuğu 1,20 tabanını bir anda kaldırması, ECB’den gelebilecek hamlenin ne kadar önemli bir büyüklükte olabileceğine işaret ediyor. ECB’nin deflasyon endişesine karşı oldukça hassan olması, devlet tahvili alımlarının 1 trilyon Euro’ya kadar ulaşabileceği beklentilerini kuvvetlendirmiş durumda. 

Yazarın Diğer Yazıları