Filiz ÖZCAN Global Menkul Stratejist Tüm yazıları

İddiamızı Koruyoruz

Altın fiyatlarının 1.240$ seviyesine kadar ulaştığını görüyoruz

Bigpara Haber

Fed’in Eylül ayındaki toplantısında 2015 yılına ilişkin politika faizi tahminini sürpriz bir şekilde yükseltmesi sonrasında gelişen piyasalar, 6 aylık yükselişini 1 ayda geri verdi.

Filiz Özcan
Global Menkul / Stratejist


Bu zayıflama gelişen ülke merkez bankalarının faiz artırım kararları ile devam etti. Kasım ayında ise Draghi’nin varlık alımlarını daha da artırabileceğine ilişkin açıklamaları, Japonya’nın sürpriz genişleme hamlesi ve Çin’in faiz indirimi gibi genişlemeci politikalar sonrasında, satış baskısı duruldu ancak toparlanma oldukça sınırlı kaldı. 17 Aralık Fed toplantısı yaklaşırken, gelişen piyasalardan para çıkışı son 2 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Aralık ayına girerken oldukça güçlü gelen tarım dışı istihdam verileri sonrasında Fed’in 17 Aralık toplantısında ekonomiye ilişkin beklentilerinde yukarı yönlü revizyonunu, “kayda değer” ifadesinin kaldırılmasını, buna bağlı doların global çapta daha fazla değer kazanmasını ve gelişen piyasalarda diplerin yenilenmesini bekliyoruz.*

*2015 yılı ile ilgili beklentilerimiz piyasa beklentilerinden daha farklı olup, ilerleyen yazılarımızda sizlerle paylaşılacaktır.



Borsa İstanbul Ekim ayına kadar olan periyotta gelişen piyasalara paralel bir hareket sergilerken, Kasım ayından itibaren farklı bir yol izledi. Bu pozitif ayrışmanın sadece petrol fiyatları ile ilişkilendirilecek bir fark olamadığını daha önceki yazımızda paylaşmıştık. Petrol fiyatları düşmüşçesine değil, Türkiye’de petrol çıkmışçasına BIST’te bir fiyatlandırma gerçekleşti. 2015 yılında gelişen piyasaların büyümesine ilişkin önemli riskler bulunurken, bu farkın kapanacağını düşünüyoruz.

Yurtdışında oluşabilecek risklerin farkında olan TCMB ise, sıkı para politikası duruşunu devam ettiriyor. Günlük döviz satım ihalelerinde döviz satım tutarı tekrar en az 20 milyon $’dan 40 milyon $’a çekilmesi, TCMB’den faiz indirimi olmayacağının güçlü bir sinyali olarak algılanabilir. Petrol hariç, BIST’te fiyatlandırılacak başka bir hikaye de şu an için bulunmuyor. Bu da bizi daha fazla öteye taşımayacaktır.

3 Aralık’taki yazımızda altın fiyatları ile ilgili olarak yükseliş yönünde bir iddiamız vardı. ABD’de istihdam verilerinin çok güçlü gelmesi ve faizlerin yükselmesine rağmen, altın fiyatlarında gerileme sınırlı kaldı ve tekrar yükseliş çabası içerisine girildi. Bugün itibarıyla altın fiyatlarının 1.240$ seviyesine kadar ulaştığını görüyoruz. Büyümeye ilişkin risklerin belirginleşmesi, faiz oranlarındaki düşüş nedeniyle, altın fiyatları ile ilgili iddiamızı koruyoruz.

Serbest çalışmalarımızı aşağıdaki twitter adresimizden takip edebilirsiniz.
https://twitter.com/stratejimutfak

Yazarın Diğer Yazıları