Atilla ESEN TEB Yatırım Yatırım Merkezi Direktörü Tüm yazıları

Peki bundan sonra ne olacak?

Bigpara Haber
Fitch bugün yaptığı açıklama ile Türkiye’nin kredi notunu BB+’dan BBB-‘ye yükseltti. Böylece Türkiye yatırım yapılabilir ülke statüsüne kavuştu. Türkiye’nin kredi notu görünümü ise durağan olarak belirlendi.

 
Atilla ESEN / TEB Yatırım
Yatırım Merkezi Direktörü

Öncelikle piyasa beklentisi kurumun görünüü yükselteceği  ve sonrasında bir not artışına giderek Türkiye yi yatırım yapılabilir ülke statüsüne yükseltmesiydi,bu sebeple 2.seans sert yükseliş olması ve sonrasında kısmen dengelenme ve kar realizasyonu yaşanması normal.
 
Bundan sonraki süreçte neler beklenebilir;
 
1.Öncelikle Merkez Bankasının düşen kur ve değerlenen TL sonrasında faiz indirimi için eli rahatlamış durumda ,20 kasım toplantısında faiz indirimi yönünde adım atması ,düşen kur ve piyasa faizi sonrasında mantıksız karşılanmayacaktır.Faizdeki düşüş eğilimi öncelikle bankacılık sektörünün yanısıra emlak sektöründe de harekete sebep olabilir bunun gerçekleşmesi için; öncelikle hem mevduat hem de kredi faizlerinde düşüş yaşanması gerekiyor.
 
2.Kısa vade de portfoy yatırımlarında artış olması bekleniyor, bağlı oldukları kurallar sebebiyle daha önceden Türkiye ye yatırım yapamayan kurumların; kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükselmesi sonrasında emeklilik,sigorta fonları gibi uzun vadeli yatırım yapan kurumsal fonların da  Türkiye ye  ilgisi artabilir. Bunun gerçekleşmesi için Fitch haricinde bir başka bir derecelendirme kuruluşunun Türkiyenin notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesi destekleyici olacaktır
 
3.Daha önceki örneklerde not artışı sonrasında doğrudan yatırımlarda kayde değer bir artış olmadığı görülmüş ancak Türkiye örneğinde hem Hükümetin teşvikleri,hem çalışan genç nüfusun yüksekliği hem de faiz cephesinde olası bir gevşeme;doğrudan yatırımlar konusunda da Türkiye yi ön plana çıkarabilir.
 
4.Not artışı sonrasında düşen ülke primi nedeniyle yurtdışından borçlanma maliyetleri azalacağından,  İMKB ye de kote olan ve daha önce yurtdışından borçlanma tecrübesi olan şirketlerin mevcut gelişmeden ilerleyen dönemlerde daha fazla yararlanması mümkün olabilir ve bu şirketlerin faiz gideri kalemi rahatlayabilir.
 
5.Bu süreçte olası riskler ise;  düşen faiz ve kur rakamları sonrasında iç talebin ve ithalatın canlanması ile cari açık rakamlarının tekrar risk teşkil eder konuma gelmesi takip edilmeli,sürdürülebilir büyümenin aşırıya kaçmaması önemli.

Yazarın Diğer Yazıları