Atilla ESEN TEB Yatırım Yatırım Merkezi Direktörü Tüm yazıları

2013 yılı neler getiriyor?

Bigpara Haber
Sermaye piyasaları açısından olumlu bir yıl geçirdiğimiz 2012  yılını artık geride bırakıyoruz.
 
Atilla ESEN / TEB Yatırım
Yatırım Merkezi Direktörü


2013 yılına ise 78.000 endeks seviyelerinden başlanıyor olması  ister istemez performansa ilişkin genel bir beklenti yerine, hisse bazlı hareketlerin ön plana çıkacağı beklentisini kuvvetlendiriyor.
 
Faizde yaşanan son %5.75 düşüşü sonrasında aracı kurumlar tarafından endeks beklentileri yukarı çekilmiş ve 2013 yılı için 80.000-83.000 endeks seviyeleri hedeflenir hale gelmişti.
 
Özellikle banka bilançolarında 2012 yılı son çeyreğin iyi geleceği beklentisi sektörel olarak alıcılı seyrin devam etmesine neden oluyor.2012 yılına ilişkin bilanço açıklamaları Subat sonu Mart ayı gibi geldiğinden  öncesinde yine hareketlilik görülebilir.
 
Ayrıca Fitch in ardından ikinci bir kredi derecelendirme kuruluşunun not artırım beklentisi halen fiyatlanıyor,bu konuda yine  Şubat sonu Mart ayı gibi Moody’s in Türkiye lehine bir değerlendirme yapması muhtemel görünüyor.Eğer ikinci bir derecelendirme kuruluşu tarafından Türkiye’nin notu yatırım yapılabilir seviyeye çekilirse; bağlı oldukları kurallar sebebiyle daha önceden Türkiye ye yatırım yapamayan kurumların; emeklilik,sigorta fonları gibi uzun vadeli yatırım yapan kurumsal fonların da  Türkiye ye  ilgisi artabilir.
 
2013 yılı için risklere baktığımızda ise ABD tarafında çözüme kavuşturulması beklenen “mali uçurum” a ilişkin vergisel düzenlemelerin netleşmesi gerekiyor.Ayrıca ABD tarafında enflasyon ve işsizlik rakamları yakından takip edilmeli ve parasal gevşemenin sıkılaştırılmasını gerektirecek bir gerçekleşme olup olmayacağı izlenmeli.
 
Avrupa tarafında ise atılan onca adım sonrasında kısmen dengelenen sürecin herhangi bir yanlış adımla bozulmaması önemli.
 
Yurtiçine baktığımızda ise cari açığı kontrol altına almış ve ihracaat pazarını farklılaştırarak bu konudaki riskleri bertaraf etmiş görüntümüzün bozulmaması önemli.Enflasyon konusunda ise yıllık bazda %6.5 üzerine çıkılmadığı sürece %5 hedefine doğru adım atılacağı beklentisi Merkez Bankasının  bu konudaki duruşunu rahatlatacaktır.Olası bir ikinci not artırımında ise yeni doğrudan ve kısa vadeli fon girişi artacağından TL nin değer kazanması karşısında usd  1.75 seviyelerinin altına inilmesi algılamayı tekrar değiştirebilir.
 
2013 yılının başta sağlığımızı bozmayan  ve portfoylerinizi  mutlu edici bir yıl olmasını temenni ederim.

Yazarın Diğer Yazıları