Adnan ÇEKÇEN Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yar Tüm yazıları

Yeni bir oynaklık hikayesine giriş yaptık

Merkez bankası piyasa beklentilerine paralel bir karar açıkladı ve hiçbir faiz oranında güncellemeye gitmedi. Piyasada kritik toplantı öncesi iki türlü beklenti hakimdi. Birincisi FED’in ilk faiz artırımı sonrası özellikle Erdem Başcı’nında dikkat çektiği gibi olası bir faiz artırım müdahalesi.

Bigpara Haber

Hatırlanacağı üzere Erdem Başcı bir basın toplantısında FED faiz artırırsa bizde ona göre pozisyon alırız demişti. FED’in ilk adımından bu yana iki PPK toplantısı geçti ve fakat merkez, faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Önemli bir kesim bu beklentiyi oldukça fiyatlamıştı ancak görünen o ki piyasada oynaklık artmadıkça veya kurda yeni bir rekor görmediğimiz sürece faizler yerinde kalacak.

Piyasadaki ikinci beklenti ise sadeleşme adımının bu toplantıda başlayacağı yönündeydi. Bir önceki toplantı karar metninde ‘’Kurul, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini değerlendirmiştir.’’ İfadesi yer aldı. Bunun anlamı aslında TCMB faiz indirmek için uygun piyasa sakinliği arıyor. Yani daha öncede belirtilen piyasadaki kritik oynaklık endekslerinden Move ve VIX endeksleri durulursa ve piyasada normalleşme süreci başlar ise TCMB sadeleşme adımı atacak. 

SADELEŞEMEDİK

Sadeleşme politikası da ayrı bir muamma diyebiliriz. Çünkü bu konu hakkında da piyasaya henüz net bir mesaj verilmiş değil. Yani politika faizi üzerinde simetrik bir faiz politikası izleneceği yönünde daha önce açıklamalar vardı. Ancak alt bant için uygulanan faiz mi yukarı çekilecek, ya da üst bant olarak uygulanan faiz, haftalık politika faizine kadar mi indirilecek? Bu hem faiz indirmek hem de faiz artırmak anlamına geliyor. Yani bu karmaşadan sıyrılmak adına TCMB’nin sadeleşme adımını devreye sokması gerekiyor. Fakat bununla ilgili ne tür bir güncelleme olacak bu da hala belirsiz.

Son toplantı metninde dikkat çeken bir diğer husus sadeleşme ile ilgili yer alan ifadenin kaldırılması. TCMB henüz faizleri yeniden düzenlemek adına uygun şartlara ulaşmış görünmüyor. Muhtemelen küresel piyasadaki oynaklığın 2016 yılı boyunca da devam edeceği Merkez tarafından ön görülüyor. Bunun anlamı sıkı duruş uzun bir süre daha korunacak ve faizler güncel seviyelerinde tutulacak. Yani TCMB’nin 2016 yılı beklentisi çok da olumlu değil. Bu kaygı ve aynı zamanda TCMB’nin faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmemesi kuru bir anda yukarı taşıdı. TL varlıklarındaki satışlar derinleşir ve kurda yeni bir rekor görürsek o zaman piyasada faiz artırım beklentisi hakim olabilir.

UMUTLAR FED’E KALMIŞ DURUMDA!

Önümüzdeki hafta FED’in kritik faiz toplantısı izlenecek. Şuanda FED kaynaklı ana gerilim ikinci faiz adımının Mart ayında gelebileceği ihtimalinden kaynaklanıyor. Ancak Çin tarafındaki oynaklık ve Petrol fiyatlarındaki dip arayışı FED’in önünde iki önemli engel olarak görülüyor. Düşen petrol fiyatları ve güçlü dolar enflasyon üzerinde baskı yaratıyor.

Gelişmekte olan ülke piyasaları üzerindeki baskı ve küresel ekonomideki durağanlık FED’in faiz artırımına gitmesini engelleyebilir. Eğer beklentiler Mart ayından Haziran ayına kayarsa, bu durum küresel ekonomide bir nefes alma fırsatı yaratabilir. Bunun dışındaki tüm gelişmeler kuru maalesef yukarı taşıyor. 

DOLARDA REKOR MANŞETLERİ HAZIR

Kurun faiz kararı sonrası bir anda yukarı atmasının nedeni, hem TCMB’nin ileriye dönük beklentilerinin sınırlı şekilde bozulması hem de faiz artırımına gitmeyerek piyasaya müdahale etmeyeceği yönünde piyasada bir algının hakim olması. Dolar/TL’nin 3.03 kritik direncini bir anda aşması önemliydi.

Önümüzdeki günlerde bu fiyatlamalar devam edebilir ve 3.07 direnci tekrar gündeme gelebilir. 3.07 direnci üzerinde piyasa 3.10 ve hatta önümüzdeki dönemde 3.15 seviyelerini ilerleyen günlerde hedefleyebilir. 

Yazarın Diğer Yazıları