Adnan ÇEKÇEN Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yar Tüm yazıları

Alım-satım stratejilerinde doğru bilinen yanlışlar - 2

TREND STRATEJİLERİ

Bigpara Haber

Piyasada oluşan fiyatların zaman içerisinde artış, azalış veya durağan eğilimleri genel olarak trend kavramını oluşturur. Herhangi bir ürünün fiyatı , yaşanan ekonomik gelişmelere paralel olarak artma eğiliminde veya azalma eğiliminde olabilir. Bu yön takibi kısa vadeli olabileceği gibi, konjonktüre paralel olarak uzun vadelide devam edebilir. İşte, enstrümanın genel eğiliminin yönüne biz “trend” adını veriyoruz. 

Fiyatlar genel düzeyi yükselme eğiliminde ise trend “yukarı”, alçalma eğiliminde ise “aşağı” ve nihayetinde belli bir aralıkta yön tayin etmekte zorlanarak ilerliyorsa “yatay” trend adı verilmektedir.

Grafikte fiyatların belli bir noktadan sonra artma eğiliminde olduğunu ve söz konusu ürünün trendinin yukarı bir trend olduğunu görüyoruz. 1 nolu bölümden sonra fiyatların aynı eğimde tekrardan belli bir noktaya geldiğini ve bu noktadan sonra aşağı yönlü geçemediğini görüyorsak trendimizin başlangıç noktasını 1 nolu bölümde belirleyebiliriz. Çizdiğimiz yukarı trend aşağı yönlü kırılmadığı sürece o üründe alıcı oluyoruz ve uzun bir süre pozisyonumuz koruyoruz. Bunun gerçek bir yukarı trend olduğunu 2 nolu bölümden sonra anlıyoruz ve ilk pozisyonumuzu 2 nolu bölümden giriyoruz. Trend çizgisine yaklaşılan her seviye alım için uygun bir seviye olarak görülebilir. Stop noktamızı ise çizdiğimiz trendin hemen altına koyuyoruz. Çünkü yükselen bir trendin aşağı yönlü kırılması durumunda satış baskısı artabilir ve pozisyonumuz ciddi zarara uğrayabilir. Hem 2 nolu bölümde girdiğimiz alım pozisyonumuzu trend kırılana kadar koruyoruz hem de fiyatların trend çizgisine yaklaştığı her nokta da pozisyonumuza yeni bir alım pozisyonu daha ekliyoruz. Böylece trend aşağı yönlü kırılmadığı sürece karımız artarak devam ediyor. 2-3-4 ve 5 nolu bölümde karımızı artırdığımız pozisyonumuza 6 nolu bölümde de yeni bir alım pozisyonu daha ekliyoruz. Ancak grafikte görüldüğü üzere fiyatlar bir noktadan sonra yön değiştiriyor ve trend aşağı yönlü kırılıyor ve pozisyonumuz trendin aşağısında belirlediğimiz stop noktasında zararla kapanıyor. Fakat 2 nolu bölümden itibaren alım pozisyonlarımız yüksek oranlı kara ulaştığı için son pozisyondaki zarar bizi fazla etkilemiyor ve trend stratejimiz bu nokta da karlı bir şekilde son buluyor.

Grafikte fiyatların belli bir noktadan sonra düşme eğiliminde olduğunu ve söz konusu ürünün trendinin aşağı bir trend olduğunu görüyoruz. 1 nolu bölümden sonra fiyatların aynı eğimde tekrardan belli bir noktaya geldiğini ve bu noktadan sonra yukarı yönlü geçemediğini görüyorsak trendimizin başlangıç noktasını 1 nolu bölümde belirleyebiliriz. Çizdiğimiz yukarı trend yukarı yönlü kırılmadığı sürece o üründe satıcı oluyoruz ve uzun bir süre pozisyonumuz koruyoruz. Bunun gerçek bir aşağı trend olduğunu 2 nolu bölümden sonra anlıyoruz ve ilk pozisyonumuzu 2 nolu bölümden giriyoruz. Trend çizgisine yaklaşılan her seviye satım için uygun bir seviye olarak görülebilir. Stop noktamızı ise çizdiğimiz trendin hemen altına koyuyoruz. Çünkü düşen bir trendin yukarı yönlü kırılması durumunda alımlar artabilir ve pozisyonumuz ciddi zarara uğrayabilir. 2-3 ve 4 nolu bölümde aynı stratejiyle satış pozisyonu açıyoruz ancak 5 nolu bölüme geldiğimizde durum biraz farklılaşıyor. Trend devam ederken fiyatlamalar bazen trendi kırmış gibi hareket edebilir ve bizi yanıltabilir. Grafikte de görüldüğü üzere 5 nolu bölümde fiyatlar trendi yukarı yönlü kırmış fakat kısa bir süre tekrardan trendin içerisine girmiş. Bu durumda diğer bölümlerde aldığımız pozisyonumuz trend kırılmış algısıyla kapatabiliriz ve bunun bir tuzak olabileceğini düşünüp diğer pozisyonlarımızı da koruyabiliriz. Bu tarz bir olaya biz düşen trend de boğa tuzağı diyoruz. Tersi durumda ise yani yükselen bir trend fiyatlar trendi kırmış gibi aşağı yönlü geçip tekrardan trend içerisine giriyorsa buna da Ayı Tuzağı denir. Trende sadık kaldığımızı varsayarak pozisyonları koruyoruz ve 6 nolu bölümde trend çizgisine yakın bir yerden satış pozisyonu açıyoruz. Burada bir önceki trend stratejisinde de olduğu gibi girdiğimiz stop noktamızı trendin üzerine koyuyoruz ve trend yukarı yönlü geçilemediği sürece sat pozisyonumuzu koruyoruz. Ancak grafikte görüldüğü üzere fiyatlar bir noktadan sonra yön değiştiriyor ve trend yukarı yönlü kırılıyor ve pozisyonumuz trendin yukarısında belirlediğimiz stop noktasında zararla kapanıyor. Fakat 2 nolu bölümden itibaren satım pozisyonlarımız yüksek oranlı kara ulaştığı için son pozisyondaki zarar bizi fazla etkilemiyor ve trend stratejimiz bu nokta da karlı bir şekilde son buluyor. Fakat boğa tuzağı veya ayı tuzağı gibi durumların da gerçekleşme ihtimali göz ardı edilmemelidir. Bu trend stratejimizde 2-3-4 ve 6 nolu bölümde kara ulaşırken 5 ve 7 nolu bölümde zararla kapatmış oluyoruz.

Bu piyasada en çok bilinen, en çok karşılaşılan, en basit olarak görülen ancak ne hikmettir ki en az yapılan yatırım stratejilerinden biridir. Uzun vadeli trendi takip etmek, alınan pozisyonun korunması yukarıda ki gibi basit görülen ancak sadık kalınamayan bir harekettir. Hızlı FX piyasalarında makro ekonomik görünümü iyi analiz edip, Merkez Bankalarının politikaları doğrultusunda hareket etmek gerekir. Gün içerisinde alım satım yapmak birden fazla yöne bakmaya neden olduğu için yanlış hamle yapma ihtimalini de artırır. Fakat yukarıdaki çalışma gibi bir trend yakalayıp trend bozulmadığı sürece hamle değiştirmemek, uzun vadeli istikrarlı kazancı beraberinde getirebilir.

Yazarın Diğer Yazıları