Zorunluya kılıf aranıyor

Bigpara Haber
Ücretlerden kesilerek Zorunlu Tasarruf Fonu`nda toplanan birikimlerin geri ödenmesi çalışmaları 2000 yılında da tamamlanamadı. Hükümetin bu konuda verdiği sözleri tutmaması çalışanın sabrını taşırıyor.


Çalışanların tasarrufa teşvik edilmesi amacıyla 1988 yılında kurulan Zorunlu Tasarruf Fonu`ndaki birikimlerin geri ödenmesine ilişkin çalışmalar 2000 yılında da tamamlanamadı. Hükümetin verdiği söz doğrultusunda geri ödemelerin tamalanması ardından 2001 yılında da Fon`un tamamen tasfiye edileceğine ilişkin düzenlemelerin yapılmaması, çalışanların tepkisini çekiyor. Hazine`nin üzerinde çalıştığı tasfiye planı yılbaşına yetiştirilemediği için şubat ayında çalışanlara yıllık nema ödemesi yapılacak. Fonda biriken 6 katrilyon liraya yakın paranın geri ödenmesi için yıl içinde Başbakan ile görüşen sendika temsilcileri paraların nakit olarak defaten ödenmesi talebini dile getirmiş ancak bir sonuç alamamıştı. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal da yıl içinde yaptığı bir açıklamada biriken paraların bir defada ödenmesinin para piyasalarındaki dengeleri bozacağını ve bu yüzden düşünülmemesi gerektiğini belirtmişti. 1994 yılına kadar dolara endeksli olan fondaki paralar o tarihte TL`ye çevrilmişti. Yapılan hesaplamalarda ücretlilerin bu işlemden kaynaklanan zararlarının 2000 yılında 1.6 milyar dolara ulaştığı belirlendi.


Çalışanın tepkisi çığ gibi:

Verilen tüm sözlere rağmen fonun tasfiyesine ilişkin çalışmaların 2001 yılına devredilmesi konuya ilişkin girişimlerde bulunan sendika temsilcilerini, de tepkisini çekti.

Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Paramızı istiyoruz derken, Türkiye KamuSen Genel Başkanı Resul Akay, Kendimizi aldatılmış hissediyoruz diye konuştu. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de Eylemlerimizi artırarak devam ettireceğiz uyarısında bulundu. Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral Hükümet`in batan bankalara para bulurken, çalışanların yıllardır dile getirdiği birikimlerine karşı duyarsız kalması bizi kızdırıyor. Zorunlu Tasarruf Fonu`nda kesintilerin başlamasından sonra biz toplu iş sözleşmelerini sürekli iki puan eksik imzaladık. Hükümet`e bir kez daha çağrıda bulunarak, paralarımızın hepsini ödemesini istiyoruz. derken Kamu Sen Genel Başkanı Resul Akay da Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, 23 Mayıs günü yaptığımız toplantıda, fonun 2001 yılında tamamen tasfiye edileceğini söylemişti. Bırakın tasfiyeyi buna ilişkin bir çalışma konuşulmuyor bile. Şu aşamada kendimizi aldatılmış hissediyoruz. Emek Platformu olarak, bu konuyu ilk yapacağımız toplantılarda tekrar paylaşacağız. Hükümet`in 2000 yılında ödedeği iç ve dış borç faizi ödemeleri ödeme güçlüğünün olmadığını gösteriyor. diye konuştu. (RADİKAL)

Diğer Ekonomi Haberleri