Zirvede Kıbrıs Kulisi

Bigpara Haber
Sezer, “Rumlar, Türkler’i temsil edemez dedi. KKTC ambargosunu delmeyi önerdi.


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Zirvesi kapsamında bir araya geldiği BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a Cenevre’de dile getirdiği ve adada federasyondan da geri bir yapıyı içeren önerilerinden duyduğu rahatsızlığı iletti. Sezer, zirvede yaptığı konuşmada da Müslüman ülkeleri Kuzey Kıbrıs’a uygulanan ambargoyu ortadan kaldırmaya çağırırken, “Rumlar, Türkler’in temsilcisi olamaz mesajını verdi.Sezer dün, önce Annan, ardından da KKTC Cumharbaşkanı Rauf Denktaş ile bir araya geldi. Annan ile yaptığı görüşmede, adadaki gerçekleri hesaba katmayan bir çözümün başarılı olamayacağını vurgulayan Sezer, Genel Sekreter’in Cenevre’de dile getirdiği görüşlerin ne KKTC, ne de Türkiye tarafından kabul edilmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Sezer, Denktaş’a tam destek verdiklerini ve 12 Eylül belgesinde kayda geçen eşit statü formülünü desteklediklerini bildirdi.


ANNAN RAHATLATMAYA ÇALIŞTI;

Kofi Annan ise, “Zaman zaman taraflardan birini memnun eden ya da etmeyen görüşler ortaya atılabilir. Fakat bunlar nihai öneriler değildir diyerek Türkiye’yi rahatlatmaya çalıştı. Annan, 12 Eylül belgesindeki ruhun geçerliliğini aynen koruduğunu ifade etti. Denktaş da Sezer’le görüşmesinin ardından “Sezer’in sözleri yüreğimize su serpti. Buradan rahat ayrılıyoruz dedi.Sezer zirvede ise şunları söyledi: “Kıbrıslı Türkler ve Rumlar, değişik dine, kültüre ve dile sahip iki eşit halktır. Hiçbiri diğerini temsil edemez. Üye ülkelerin müslüman Kıbrıs Türk halkı ile ticaret, turizm, iletişim ve spor gibi alanlarda ilişkilerini geliştirmeleri, ambargolarla savaşımda kendilerine nefes aldıracaktır.


BİLDİRİDE ARAFAT`IN ADI YOK!

Dokuzuncu İKÖ Zirvesi’nde Filistin özel oturumunun ardından yayınlanacak Filistin bildirisinde Yaser Arafat ismi büyük tartışma yarattı. Türkiye’nin Arafat’ın isminin bildiride geçmesi konusundaki girişimi, Suriye Devlet Başkanı Başar Esad ve İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin itirazıyla karşılaştı. Bir gün süren müzakereler sonrasında Arafat ismi bildiriye konulmadı ve sadece “Filistin Kurtuluş Örgütü Liderliği ifadesine yer verildi. Esad’ın, tartışmalar nedeniyle zirveden erken ayrıldığı belirtildi. (MİLLİYET)

Diğer Politika Haberleri