Zeytinyağında 60 Cent Prim Beklentisi

Bigpara Haber
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, zeytinyağına bu yıl uygulanacak primin, kasım ayı başında açıklanması gerektiğini söyledi.
Çetin, 2000-2001 dönemi için zeytinyağına 60 cent prim talep ettiklerini, bunun sağlıklı bir piyasa oluşumu için şart olduğunu belirtti.


Çetin, 60 cent primin sadece üretici için değil devlet, sanayici ve tüketici için de kazanç olacağını öne sürerek, aksi halde kayıtdışılık nedeniyle devlet, pahalı mal temini nedeniyle sanayici ve yüksek satış fiyatı nedeniyle de tüketici kayba uğrayacak`` dedi. Çetin, 15 Kasım tarihinde zeytinyağı alım kampanyasını açacaklarını ifade ederek, sektörde hala belirsizliğin hakim olmasından büyük kaygı duyduklarını dile getirdi. Üretici, sanayici ve ihracatçıların bu belirsizlik ortamından tedirgin olduğuna dikkati çeken Çetin, bu konuda hükümetin daha duyarlı davranmasını beklediklerini kaydetti. Avrupa`da zeytinyağına bir dolar 30 cent prim uygulandığını söyleyen Çetin, ``Biz bunun yarısından az rakamı talep ediyoruz. Ama hala verilip verilmeyeceği bile açıklanamıyor. İlgilileri göreve çağırıyoruz`` diye konuştu. Zeytinyağına ilk kez 1998-1999 iş yılında 40 cent prim verildiğini hatırlatan Çetin, bu sezonda 60 bin ton olan iç tüketimin 90 bin tona, ortalama yıllık 55 bin ton olan ihracatın 106 bin tona ulaştığını açıkladı.
Zeytinyağının tüm dünyada stratejik ürün haline geldiğini vurgulayan Çetin, bu amaçla üreticinin gelir seviyesinin korunması, tarımsal üretimde sürekliliğin sağlanması, sanayici ve ihracatçıya dünya fiyatlarından mal temini ve kayıtdışı ekonominin denetim altına alınması amacıyla prim sisteminin kurumsallaştırılması gerektiğini söyledi.


Cahit Çetin, 2000-2001 iş yılında 200 bin ton olarak tahmin edilen zeytinyağı üretiminin en iyi şekilde değerlendirilmesi, sağlıklı piyasa oluşumu ve spekülatif hareketlerin önlenmesi için, prim sistemin en geç kasım ayının ilk haftasında açıklanmasını beklediklerini vurguladı. Devletin yıllardır ihmal edilen zeytinyağı politikasını süratle belirlemesi gerektiğine işaret eden Çetin, bunun ülke ekonomisine büyük yarar sağlayacağını öne sürdü. Çetin, zeytinyağında ulusal politika olmaması nedeniyle büyük zararlar meydana geldiğini savunarak, şu görüşleri aktardı: Devlet, zeytinyağına yönelik ulusal politikayı süratle oluşturmalıdır. Biz bunu yıllardır söylüyoruz ama hep bundan korkuluyor. Ülkenin önemli bir ekonomik değeri politikasızlık nedeniyle iç ve dış pazarlarda heba oluyor.`` (FİNANSAL FORUM)

Diğer Genel Haberleri