Zeytinyağına Prim Şart

Bigpara Haber
Zeytin hasadının başlamasıyla birlikte prim oranındaki belirsizliğin zeytin ve zeytinyağı üreticisini karamsarlığa ittiği öne sürüldü. Zeytinyağına verilecek primin ise en az 60 cent olması gerektiği belirtildi.


İzmir Ticaret Borsası Başkanvekili Ayhan Baran, zeytinyağına prim verilmesinin şart olduğunu söyledi. Güney bölgelerinde zeytin hasadının başladığını, birkaç gün ve kadar da Ege Bölgesi`nde hasadın başlayacağını kaydeden Baran, prim oranındaki belirsizliğin zeytin ve zeytinyağı üreticisini karamsarlığa ittiğini öne sürdü. Zeytinyağı rekoltesinin 200 bin ton civarında beklendiğini sözlerine ekleyen Baran, dünya zeytinyağı üretiminin ise 2 milyon ton olarak gerçekleşeceğine dikkat çekti.


Baran, Yeni sezonda zeytinyağı fiyatlarının önceki sezondaki cari fiyatlardan düşük olacağı beklenmektedir. Buna karşılık zeytinyağı üretim maliyeti geçmiş yıllardan daha yüksek bir düzeyde gerçekleşecektir. Bu durumda üreticiye prim verildiği takdirde, üreticinin zeytinini toplaması ve üretim maliyetini karşılayabilmesi sağlanacaktır. Prim dünya fiyatlarından ihracatı sağlayacak bir imkan da yaratacaktır dedi.


ÜRETİCİ BEKLENTİ İÇİNDE;

Zeytinyağına prim verilmesi konusunda yapılan açıklamaların üreticiyi beklentiye sevk ettiğini vurgulayan Baran şunları söyledi, Prim sisteminin uygulanacağına dair açıklamanın, sezon başında arzın fazla olduğu dönemde yani en geç Eylül ayında ilan edilmesi gerekirken yeniden yapılandırma ve destekleme kurulu henüz bir açıklama yapmadı. Verilecek prim geç kalınmadan açıklandığı takdirde, üretici belgesini zamanında alacak, üretim kayıt altına alınacak ve verilen prim üreticiye fayda sağlayacaktır. Baran, son olarak zeytinyağına verilecek primin en az 60 cent olması gerektiğini belirtti. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri