Zengin maden yataklarını paravan şirketle alıp, devletten kaçırmışlar

Bigpara Haber
Kazı Operasyonu`nda gözaltına alınan Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü`nde görevli sekiz mühendis ve teknisyenle madencilikle ilgili bazı firmaların üst düzey yöneticisi 11 kişinin polisteki sorgusu sürüyor. Dün gözaltına alınan beş kişiyle gözaltındaki zanlı sayısı 24`e çıktı.
Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz, iki gündür Emniyet`te gözaltına alınan şahıslarla birlikte ele geçirilen belge ve bilgisayarları inceliyor. Kamu görevlilerinin, maden yoğunluğu açısından zengin olan arazilere `yoğunluk düşükmüş` gibi gösteren sahte raporlar hazırladıktan sonra söz konusu arazileri düşük bedelle yakınları adına kurdukları şirket aracılığıyla satın aldıkları, daha sonra da yüksek rakamlara madencilik firmalarına sattıkları iddiaları da araştırma konusu.

Savcı iki gündür çalışıyor
Emniyet`in önceki gün düzenlediği ve Ankara, İstanbul, Çanakkale, Isparta, Kütahya ve Mardin ile Antalya`da eşzamanlı olarak gözaltına alınan MTA`da Daire Başkanı olan Duran Serdar Karahan ile ikisi MİGEM`de maden mühendisi olan sekiz bürokrat ve mühendisin yanı sıra 11 işadamının Ankara`da sorguları sürüyor.
Bu arada dün de beş kişinin daha gözaltına alındığı ve sorgulanmak üzere Ankara Emniyeti`ne götürüldükleri öğrenildi.
Söz konusu beş kişi için de dört günlük gözaltı süresi alındığı belirtildi. Operasyonla ilgili soruşturmayı yürüten Savcı Tamöz de, iki gündür Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü`nde mesai yapıyor.
Gözaltına alınan şahısların üzerlerinde, ev ve işyerleriyle arabalarında yapılan aramalarda ele geçirilen belge ve bilgisayarlar da Emniyet`e getirildi. Deliller inceleniyor. MTA ve MİGEM`de çalışan zanlılara ilişkin olarak araştırılan iddialar arasında; maden açısından zengin arazilerin `Düşük yoğunlukta` maden var.
`İşletmek için verimli değil` raporları hazırladıktan sonra söz konusu arazilerin devlet tarafından satışı yapılırken yakınları adına kurdukları bir şirket vasıtasıyla çok düşük rakamlara satın alındığı, daha sonra da söz konusu arazilerin gerçek maden rezervlerini gösteren raporlarla madencilikle uğraşan firmalara yüksek rakamlara satılarak devletin milyonlarca YTL zarara uğratıldığı iddiası başı çekiyor. Bunun dışında araştırılan bir diğer konu da; zanlıların Türkiye`nin zengin maden yataklarını ve bu yataklardaki maden rezervlerini gösteren haritaları, yabancı şirketlere, `ulaşılamaz gizlilikte belgeler` gibi göstererek satıp satmadıkları... Bu belli değil.
Savcı Tamöz`ün incelemesinin şimdiye kadar nerelerdeki arazilerin kimlere satıldığını da ortaya çıkarması bekleniyor.



Gözaltılar olabilir
Polis ve savcılık tarafından büyük bir gizlilik içinde sürdürülen operasyon kapsamında, başka işadamlarının da arandığı ancak henüz izlerine rastlanamadığı belirtiliyor. Emniyet yetkilileri, gözaltı sayısının zanlıların ifadelerinin ardından artabileceğini de belirtiyor. Bu arada Enerji Bakanı Hilmi Güler`in de Emniyet yetkilileri tarafından operasyon hakkında bilgilendirildiği, Güler`in de olayın sonuna kadar gidilmesi konusunda Emniyete ricada bulunduğu kaydedildi.
26 Şubat Salı günü sabah saatlerinde gözaltına alınan 19 kişinin
gözaltı süreleri cumartesi günü dolacak.

Diğer Genel Haberleri