Yüzde 6 büyüme yakın

Bigpara Haber
Bugün açıklanması beklenen yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme oranının yüzde 6.5 çıkması halinde, Türkiye`nin yıllık yüzde 5`lik büyüme hedefi de yüzde 6`ya yaklaşacak

DİE`nin bugün açıklanması beklenen yılın üçüncü üç ayına ilişkin büyüme rakamının yüzde 6.5 civarında çıkması bekleniyor. Temmuz-eylül döneminde, gayrisafi milli hasıla (GSMH) ile gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) birbirine yakın gerçekleşmesi öngörülüyor.
Büyümenin yüzde 6.5 çıkması durumunda yılın tamamında büyüme yüzde 6`ya yaklaşacak. Üçüncü çeyrekte sanayide yüzde 9-10 büyüme tahmin edilirken, tarımın büyümeye etkisinin negatif olacağı hesaplanıyor. Tarımın üçüncü çeyrekte büyümedeki etkisinin yüksek olması nedeniyle toplamda büyüme rakamının yüzde 6.5`e inmesi bekleniyor.
Öte yandan, temmuz-eylül döneminde büyümenin ulaştırma sektöründe yüzde 8-9, ticarette ise yüzde 10 olması beklenirken, inşaatın negatif büyüme göstereceği hesaplanıyor.
Sanayi Bakanı Ali Coşkun ise, 5. Teknoloji Kongresi`nde yeni yılda teknoloji sektöründe ne kadar büyüme beklediklerinin sorulması üzerine, şunları söyledi: Bütçe ve makro dengelere göre enflasyonu yüzde 10`lara indirmeyi düşünüyoruz. Enflasyonun küçülmesiyle gördük ki hem ekonominin büyümesi hem de enflasyonun kontrole alınması mümkünmüş. Dolayısıyla gelecek yıl sanayimizde yüzde 10`un üzerinde büyüme bekliyoruz.


Beklenti yüzde 5.4`e çıktı
Merkez Bankası`nın aralık ayı ilk beklenti anketinde yıl sonu büyüme tahmini yüzde 5.4 oldu. Katılımcılar yıl sonunda GSMH`nin yüzde 3.8 ile yüzde 6.8 aralığında, uygun ortalamanın da yüzde 5.4 olacağını öngördü.
Kasımın ikinci anketinde, yıl sonu GSMH 3.5-6.5 aralığında, uygun ortalama ise 5.3 olarak belirlenmişti. Yıl sonu cari işlemler dengesinin 1.5-9.5 milyar dolar arasında açık seyredeceği öngörülürken, aralığın ilk anketinde
bu, 3-10 milyar dolara yükseldi. 12 aylık TÜFE enflasyon beklentisi ise yüzde 14.7`den yüzde 14.1`e geriledi. Tahminler hükümetin 2004 yıl sonu beklentisi yüzde 12`ye yaklaşmış oldu. Yıl sonu TÜFE tahmininin uygun ortalaması yüzde 19.1`e geriledi.
Kasımın son anketinde yüzde 19.2 olan ortalama tahmin daha önce yüzde 19.3 idi. 2003 sonu dolar kuru beklentisi ise 1 milyon 479 bin 900 liraya, faiz oranı ise yüzde 25.2`ye çıktı. Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu, Türkiye`nin 2004`te yüzde 5 büyüyeceğini belirtti.

Diğer Genel Haberleri