Yurtdışından Telefon Alma ve Pasaporta İşletme Süreci

Yurtdışından telefon almak avantajı mı? Pasaporta işletme sürecini ve IPhone 6 Plus 'ın yurtdışı fiyatlarını öğrenmek için Bigpara'ya tıklayın!

Bigpara Haber



Taksitle telefon alma kısıtlandığından, telefon sahibi olmak isteyenler yurtdışından telefon almak ve pasaporta kaydettirmek gibi işlemlere başvuruyor.

Yılbaşı yaklaşırken herkes yılbaşı hediyesi araştırmalarına başlamış gibi görünüyor. Ancak geçtiğimiz senelerde son derece revaçta olan cep telefonları, taksitle cep telefonu almanın yasaklanması dolayısıyla bu sene yılbaşı hediyesi için iyi bir seçim değilmiş gibi görünüyor. Ama yılbaşı için yurtdışına gezi ayarlayanlar şanslı! Yılbaşı hediyesi için cep telefonu düşünüyorsanız, yurtdışından uygun fiyata ve taksit imkanlarıyla telefon satın almanız mümkün. Ancak elbette Türkiye’ye döndükten sonra yapmanız gereken bazı kayıt işlemleri var.

Yurtdışından telefon almak avantajlı mı?

Kısaca yurtdışından telefon almak avantajlıdır diyebiliriz ancak bu durum yalnızca siz yurtdışındaysanız geçerli. Özellikle markaların anavatanlarında ürünleri çok daha uygun fiyata bulacağınız garanti. Üstelik uluslararası kredi kartlarıyla telefonu alırken taksit yaptırmanız da mümkün. Ancak tabii ki yurtdışından aldığınız telefonu kutusundan çıkarıp direkt kullanamıyorsunuz. Bunun için Türkiye’ye döndüğünüzde telefonunuzu problemsizce kullanabilmeniz için pasaporta telefon işletme gibi standart bir prosedürü de tamamlamanız gerekiyor.

Yurt dışından telefon almanın fiyat avantajını daha iyi anlayabilmek için IPhone 6 Plus örneğini inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki tabloda, IPhone 6 Plus cihazının çeşitli ülkelerdeki satış fiyatlarının 03.12.2014 kuru üzerinden Türk lirası karşılığı verilmiştir. Fiyatların üzerine 119,5 TL tutarındaki harç bedelini ekleyerek cihazın Türkiye’de kullanılabilir haldeki toplam fiyatına ulaşabilirsiniz.

IPhone 6 Plus (16 GB) Ülkelere Göre Fiyatı



Tabloda görülebileceği üzere, örneğin bu cihazı ABD’den aldığınızı varsayarsak size toplam maliyeti pasaporta işletme bedeliyle beraber yaklaşık olarak 1,820 TL (1,700 + 119.5) olacaktır. Türkiye’deki güncel iPhone 6 plus (16 GB) fiyatının 2,649.00 TL olduğunu düşünürsek arada yaklaşık 830 TL gibi ciddi bir fiyat avantajı olduğunu görebiliriz.

Pasaporta telefon işletme nasıl yapılır?

Pasaporta telefon işletme, eskiden yalnızca vergi dairelerine ödenebilen bir harç ile sağlanıyordu ve ne yazık ki işlemler düşündüğünüzden uzun sürüyordu. Üstelik bu işlemleri 30 gün içinde yapmazsanız, bir daha yapmanız da mümkün değildi. Ancak Ağustos 2014’te duyurulan yeni düzenleme sayesinde bu işlemler çok daha kolay ve hızlı bir hal aldı. Dolayısıyla artık yurtdışından telefon almak da kolaylaştı diyebiliriz.

Yeni düzenleme ile birlikte artık vergi dairelerinin yanı sıra bankalara da pasaporta telefon işletme için gereken harç ödemenizi kredi kartınızla yapabilirsiniz. Ayrıca bu kayıt süresi 60 güne çıkarılmış durumda. Daha sonra yapmanız gereken dekontunuzla birlikte e-Devlet kapısı üzerinden telefonunuzun IMEI numarasını kaydettirmek olacaktır. İnternet üzerinden yapabileceğiniz bu işlemler sayesinde kayıt işleri son derece hızlı bir şekilde tamamlanabilir. E-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden, şifreyi temin edebilirsiniz.

Günümüz itibariyle yurtdışından aldığınız telefonu Türkiye’de sorunsuz kullanabilmeniz için gereken gümrük harcı 119,5 TL. Telefonları üreticilerinden aldığınız takdirde, bu ücret ile birlikte ödediğiniz meblağ yine de cihazların Türkiye fiyatlarının altında kalabiliyor.

Yurtdışından telefon getirtmek işe yarar mı?

Yurtdışına çıkmadan, internet üzerinden, yurtdışındaki bir satıcıdan telefon almak ve Türkiye’ye getirtmek gibi bir düşünceniz varsa, ne yazık ki sorunlarla karşılaşacağınızı söyleyebiliriz. Posta ya da kargo yoluyla yurtdışından telefon getirtmek yasalarla engellenmiş vaziyette. Böyle durumlarda telefonunuza, gümrük araması esnasında el konur ve kargo göndericinin adresine geri yollanır. Ayrıca siz de bu işlem dolayısıyla ceza ödemek durumunda kalırsınız. Kısacası internet üzerinden yaptığınız alışverişlerle yurtdışından telefon getirtmek doğru değil diyebiliriz.

Yurtdışına çıkan tanıdıklar yardımıyla telefon alınabilir mi?

Diyelim ki siz yurtdışına çıkmıyorsunuz ancak bazı arkadaşlarınız çıkıyorlar. Ya da yurtdışında yaşayan tanıdıklarınız tatil için bir süreliğine Türkiye’ye geliyorlar. Peki bu tanıdıklar aracılığıyla yurtdışından telefon getirtmek mümkün mü? Cevabı: Evet.

Ancak bu durumda telefon kaydının, telefonu getiren tanıdığınızın pasaportu üzerine yapılacağını unutmayın. Ayrıca her bir kişi 2 senede tek cihaz kaydettirme hakkına sahip olduğu için, size telefon getirmeye gönüllü olan kişinin kayıt tarihinden önceki 2 senelik süreçte pasaportuna bir cihaz kaydettirmemiş olması gerekir. Böyle bir kayıt yoksa işlem yapılabilir ancak bu durumda kişi gelecek 2 seneyi de göz önünde bulundurmalı, bu süreçte pasaportuna başka bir cihaz kaydettiremeyeceğini bilmelidir.

Diğer Teknoloji Haberleri