Yurtdışında yaşayanlar için vekaletname ile kredi çekme süreci

Yurtdışında yaşayan biri Türkiye'de nasıl kredi başvurusu yapar? Vekaletname ile kredi başvurusu için izlemeniz gereken adımlar Bigpara'da!

Bigpara Haber


Yurtdışında yaşayıp Türkiye’den kredi çekmek isteyen vatandaşlar, vekaletname ile kredi çekme yollarını araştırıyorlar. İşte sürecin detayları...

Yurtdışında yaşayan vatandaşların, özellikle Türkiye’deki taşınmazlar için almak istedikleri kredilerde nasıl bir yol izleyecekleri konusu kafaları karıştırıyor.

Türkiye’de yaşayanlar için hızlı ve basitçe tamamlanan kredi başvurusu işlemi, yurtdışında yaşayanlar için uzun süren ve hataya mahal vermeyen bir işlemler bütününden oluşuyor. Bir diğer alternatif ise vekaletname ile kredi çekmek.

Yurtdışı ikameti olanlar Türkiye’de kredi başvurusunu nasıl yapabilir?

Yurtdışı kredi çekmek için bir engel oluşturmaz. Bir T.C kimlik numaranız olduğu sürece Türkiye’deki tüm bankalarda kredi başvurusu yapabilirsiniz. Özellikle internet üzerinden ve SMS ile yapılan başvurularda herhangi bir sorun yaşamadan işlemlerinizi hızlıca halledebilirsiniz. Ancak mortgage gibi yüksek meblağı ve uzun bir araştırma/denetleme süresi olan kredilerde farklı işlemlerle baş etmek zorunda kalırsınız. Her şeyden önce krediye kendinizin başvurması isteniyor ve ayrıca yaşadığınız ülkedeki gelirinizin, harcamalaranızın, üzerinizdeki yurtdışı kredi ödeme geçmişinin, ve daha pek çok şeyin ispatı bekleniyor.



Elbette tüm bu sorunlar akıllara “vekaletname ile kredi çekilebilir mi?” sorusunu getirir. Evet, her ne kadar kredi başvurusunu yalnızca kendiniz yapabiliorsanız da daha sonraki süreç için vekil tayin ettiğiniz kişi sizin adınıza tüm bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilir, örneğin hesabınıza para yatırıp çekebilir. Üstelik kredi işlemleriniz dışında mortgage sonrası tapu işlemleri de halledilebilir.

Kısacası vekaletname ile kredi çekilebilir mi sorusunun cevabı evet. Ancak bunun için de belli bir süreç var. Örneğin vekaletname işlemleri için bulunduğunuz yerdeki Türkiye Konsolosluğu’na gidip vekil tayini işlemlerini başlatmanız gerek. Temelde her konsolosluk aşağı yukarı aynı prosedürü işletse de bazı ülkelerin kendi yasaları dolayısıyla basit bir vekaletname işlemi, belge eksikliğinden ötürü uzun sürebilir. Bunun için başvurunuzu yapmadan önce konsoloslukla görüşmenizi tavsiye ederiz.

Vekaletname ile kredi çekme süreci nasıl işler?

Diyelim ki konsoloslukla görüştünüz ve Türkiye’de yaşayan, bankacılık işlemlerinizi sizin adınıza gerçekleştirecek kişiye vekaletname verdiniz. Bundan sonra, başta da dediğimiz gibi bizzat kendinizin gelip bankaya başvuruda bulunmanız gerek. Başvuru esnasında banka sizden gelir durumunuzu belgelemenizi ister. Türkiye’de çalışmanız halinde gelirinizi belgelemeniz için gereken evraklar bellidir. Ancak yurtdışında yaşayanlar ve çalışanlar için aynı durum söz konusu değildir.

Öncelikle yaşadığınız ülke, şayet kazancınızla ilgili resmi bir evrak veriyorsa almalısınız. Böyle bir evraka erişiminiz yoksa çalıştığınız şirketin adınıza düzenlediği bir maaş çizelgesi de işe yaramaktadır. Ayrıca varsa, yurtdışında sahip olduğunuz mülklerin tapuları, kira kontratlarınız ve sabit adresinizin tanımlandığı, Türkiye’deki ikametgah belgesine karşılık gelen evrakların asıllarını da toparlamanız gerekir. Bankanızın istediği evrakları, önceden bankanızla görüşerek öğrenebilirsiniz. Şayet uluslararası bir banka ile çalışıyorsanız bankanın, yaşadığınız yerdeki şubesine giderek de detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Gerekli tüm evrakları topladıktan sonra bu evrakların yeminli tercümesi için konsolosluğa gitmeniz gerekmekte. Bu sırada eğer vekaletname ile kredi çekmek gibi bir planınız varsa velik tayin etme işlemlerinizi de gerçekleştirebilirsiniz. Konsoloslukta tüm evraklarınız Türkçe’ye tercüme edildikten sonra noter onayı ve apostil alınmalıdır. Apostil, bu evrakların tüm dünyada geçerliliği olduğunu belirten, uluslararası bir onay mührüdür. Tüm kurumlar bu mührü kabul etmelidirler. Ayrıca başvuru sonucunuzun olumlu olması için Türkiye’de ikamet eden ve çalışan bir kişiyi kefil göstermek de etkili olacaktır.

Vekaletname nedir?

Daha önce vekil yoluyla herhangi bir işlem yapmamış kişiler vekaletname nedir sorusuna da cevap arıyor olabilirler. Bu konuyu da netleştirmekte fayda var. Vekaletname, belli başlı resmi işlemleri sizin yerinize vekil tayin ettiğiniz kişinin yapabileceğini gösterir belgedir. Bu belge ile yapılan işlemler yalnızca yurtdışında yaşayan vatandaşları ilgilendirmez. Türkiye’de de yaşıyor olabilirsiniz ancak belli başlı işleri sizin adınıza başka birinin yapmasına da izin verebilirsiniz. En meşhur ve sık karşılaşılan vekil tayin etme işlemi hukuki işlemlerde karşılaşılır. Bir avukat ile anlaştığınızda, kendisini sizin adınıza hukuki işlemlerinizle ilgilenmesi için vekil tayin etmiş olursunuz. Ayrıca bankacılık, gayrimenkul alım-satım ve kiralama, araç alım-satım ve devir, eğitim (diploma, okul dondurma vb.), miras gibi işlemler de vekil tayin ettiğiniz kişi tarafından sizin adınıza yapılabilir.

Diğer Kredi Haberleri