Yunanistan, Rus hoverkraft`ı alıyor

Bigpara Haber
Atina, bir yılı aşkın zamandır Türkiye ile sürdürdüğü diyalog ortamına rağmen Ege Denizi`nde askeri hakimiyet peşinde koşmaya deva ediyor. Ege adalarına Rus yapımı TOR-M1 uçaksavar füze rampalar yerleştirilmesi planlarına ilave olarak önceki gün Rusya`nın St. Petersbur tersanelerinde Yunanistan Savunma Bakanlığı`nın siparişi, dünyanın en büyü hoverkraft gemisi ‘‘Zubr’’ suya indirildi.


Finlandiya Körfezi`nde ilk denemesi yapılan, hava yastıkları üzerinde hareket ede gemi, bir tankere yüklenerek Yunanistan`a yola çıkacak. ‘‘Zubr’’, ocak ayının ikinci yarısında Cebelitarık Boğaz üzerinden Pire Limanı`nda Yunan Deni Kuvvetleri`ne teslim edilecek. Suda ve karada hareket edebile ‘‘Zubr’’ burada ‘‘Kefalina’’ adını alacak. ‘‘Almaz’’ adlı üretici şirketin yaptığı açıklamaya göre hoverkraftın özellikleri şöyle:

Uzunluğu 57,4 genişliği 22,3 metre olan bir çıkarma gemisi. Motorlarının topla gücü 50 bin beygir. Su üzerinde saate 110 km hız yapabiliyor. İçine ü tank, 10 zırhlı personel taşıyıcı araç veya 500 asker alabiliyor. Sudan karay çıkınca 1,6 metre yüksekliğindeki engelleri aşabiliyor. Düz arazide sudak hızının yarısına ulaşabiliyor. Üzerinde 32 milimetrelik iki otomatik tüfek v iki kısa menzilli füze rampası bulunuyor. Yunanistan Savunma Bakanlığı, 2001 yılı sonuna kadar Rusya`ya aynı sınıfta ikinci bir hoverkraft siparişi verecek. Kullanılacağ yer ise Ege Denizi... (HÜRRİYET)


Diğer Genel Haberleri