Yunanistan, Eurofighter `dan çekiliyor

Bigpara Haber
Yunanistan`ın, 4 Avrupa ülkesinin ortakyapımı olan Eurofighter 2000 tipi savaş uçaklarının üretimi ile ilgili ortaklıktan ve bu uçakların alımından vazgeçmeye hazırlandığı bildirildi.


Söz konusu uçakların üretimi ve maliyeti ile ilgili ortaya çıkan belirsizlikler nedeniyle Savunma ve Dışişleri Konseyi`nin (KYSEA) bu konuda almış olduğu kararı yeniden gözden geçireceği öne sürülüyor. Atina`da yayınlanan hükümet yanlısı To Vima gazetesinin konuya ilişkin haberinde, Eurofighter uçaklarının anlaşmanın imzalanmasından 9 yıl gibi uzun bir süre sonra teslim edilmelerinin de bu konudaki olumsuz etkenlerden birini oluşturduğu belirtilerek, bu uçakların Yunanistan`ın gelecek 5 yıllık silahlanma programına katkısı olmayacağı kaydedildi.
To Vima gazetesi ayrıca, söz konusu uçakların teslim edileceği 2009 yılına kadar, son zamanda Türkiye ile Yunanistan arasında oluşturulan ılımlı atmosferin daha da olumlu bir düzeye gelmesi durumunda, bu uçakların satın alınmalarının savunma alanında karşılıksız kalan pahalı bir yatırım olacağını yazdı.


Yunan Savunma ve Dışişleri Konseyi, 1999 yılı Şubat ayında aldığı kararla İngiliz, İspanyol, Alman ve İtalyan ortak yapımı olan Eurofighter tipi savaş uçaklarının üretimine belirli bir oranda ortak olarak, her biri yaklaşık 65 milyon dolara malolan bu uçaklardan, toplam 90 adet olmak üzere, ilk aşamada 60 adet satın alma kararı almıştı. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri