Yücaoğlu: 10-15 Banka Yeter

Bigpara Haber


TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, Türkiye`deki mevcut 80 bankanın çok fazla olduğunu belirterek, 10-15 kadar bankanın yeterli olacağını bildirdi. Yücaoğlu, bankaların hepsi için süratli bir rehabilitasyon programının gerekliliğine dikkat çekti.

Yücaoğlu, Hollanda Başbakanı Wim Kok onuruna verilen yemek öncesinde gazetecilerin soularını yanıtladı. Yücaoğlu, Türkiye`nin AB Müktesebatına uymak ve yakınlaşmak için 31 ana konunu bulunduğunu beirterek, bu konuların her birinde Türkiye`nin yasal düzenlemelerle yol alması gerektiiğni belirtti. Yasal düzenlemelerin ardından AB müktesebatına uygun kurumların oluşturulması gerektiğine işaret eden Yücaoğlu, Bu kurumların da denetleme ve düzenleme rolünü yürütecek kapasiteye ulaşmasının sağlanması lazım diye konuştu. Yücaoğlu, Türkiye`nin önünde çok yoğun bir gündem bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Özellikle parlamentomuza 2001 yılının ilk 6 ayında çok ciddi bir görev düşüyor. Hem ekonomik yapılanmada hem de Kopenhag siyasi kriterlerinde Türkiye`nin bir mesafe alması lazımdır ki siyasi kriterler tamamlandıktan sonra esas müzakere süreci başlayabilsin. Diğer aday 12 ülke siyasi kriterler kısmını bitirmiştir. Şu anda resmen tam üyeliğe giden müzakerelerini sürdürmektedirler. Türkiye`nin de bu noktaya gelmesi lazım. Onun için de 2001 yılında ilk etapta siyasi kriterler paralelinde de ekonomik program özellikle de yapısal reformlar kısmının hızlı bir şekilde ele alınması lazım.

Türkiye`nin bu hedefleri yerine getirmesinin şart olduğunu vurgulayan Yücaoğlu, bankalar operasyonu konusunda ki bir soruyu da yanıtladı. Bankacılık üst kurulu`nun arıtk çalışmaya başladığını gördüklerini ve bundan memnuniyet duyduklarını belirten Yücaoğlu, şöyle dedi:

Yalnız işin bankaların kontrol altına alınması konusunda biraz daha perspektifin geniş olması lazım. Yani bize göre devlet bankalarının da aynı kurallar içerisinde değerlendirilmesi, aynı rehabilitasyon kurallarına onların da tabi olması lazımdır. Sonuç olarak devletin elindeki kendi bankaları veya fona geçmiş olan bankaların hepsi için de süratli bir rehabilitasyon programı lazımdır. Çünkü bu bankaların devlet elinde kalması devletin üzerindeki yükleri artırmaktadır. Biran evvel rehabilitasyonun başlayıp bu bankaların tekrar özelleştirilmesi gerekmektedir. Bazılarında belki konsolidasyon gerekecektir. Dolayısıyla biz esasen bir yandan hukuki sürecin yaşanmasını istiyoruz ama bir yandan da yeniden yapılanmanın gereği olan kararların, düzenlemelerin hayatayite geçmesini istiyoruz.

Türkiye`nin bankacılık sisteminde dünya normlarını yavaş yavaş uygulaması gerektiğini vurgulayan Yücaoğlu, böylelikle bu ve benzer olayların yaşanmayacağını söyledi. Yücaoğlu, bankaların sermayelerinin güçlendirilmesi, alacaklarının tahsil edilmesi hem de yapısal olarak onların daha sağlıklı birer mali kurum haline getirilmesi ve tekrar özelleştirilmesinin şart oludğunu kaydetti. Yücaoğlu, mevcut sistemde 80 bankanın çok fazla olduğunu, 10-15 bankanın yeterli olacağını dile getirdi. Yücaoğlu, devletin el koymayı düşündüğü başka bankaların olup olmadığı yönündek ibir soru üzerine de bu konuda bilgilerinin olmadığını söyledi.

Hukuki süreci bekliyoruz

Etibank`ın eski sahibi Dinç Bilgin ve Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Mutlu`nun TÜSİAD üyeliğinin düşürülüp düşürülmeyeceği yönündeki bir soru ya da Yücaoğlu, Hukuki süreç tamamlanmadan hiçbir üyemizin şu veya bu şekilde iş ahlakına karşı geldiğini söyleyebilecek durumda değiliz. Dolayısıyla hukuki süreci bekleyeceğiz` yanıtını verdi.(ANKA)

Diğer Ekonomi Haberleri